Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Частина України може залишитися без питної води: Шмигаль зробив тривожну заяву

Частина українців може залишитися без питної води. Все через відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Після 14 ракетних атак на українську енергосистему росіяни тепер намагаються позбавити українців доступу до водопостачання. Після часткового руйнування та зумисного відкриття росіянами шлюзів Каховської ГЕС ми щодня втрачаємо тисячі кубометрів води. Через що частина населених пунктів, яка отримує воду саме з Дніпра, може залишитися без доступу до питної води", — зазначив він.

За словами прем'єра, відкриття Каховської ГЕС також несе загрози для функціонування ЗАЕС. Зокрема, може знизитися рівень води у сховищі і це може призвести до неналежного функціонування систем охолодження окупованої Запорізької АЕС.

"Цивілізований світ не повинен мовчати. Україна закликає всіма доступними засобами тиснути на Росію, аби вона закрила шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС. Або ж дозволила це зробити українським фахівцям", — наголосив Шмигаль.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російські окупанти скидають воду з Каховського водосховища. Це може призвести до катастрофи на Запорізькій АЕС.

Суспільство, 14.02.2023 17:35