Затримання організаторів злочинної схеми. Джерело: СБУ в Запорізькій області

Через Євросоюз до Росії: в Запоріжжі викрили групу, яка вивозила людей за складним маршрутом

У Запоріжжі правоохоронці викрили групу осіб, яка налагодила трафік пасажирських перевезень через країни ЄС до Росії з подальшим заїздом на тимчасово захоплену територію Запорізької та Донецької областей. Усе це відбувалося поза межами українських контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

Про це повідомили прес-служби Запорізької обласної прокуратури й управління Служби безпеки України в Запоріжжі.

Нелегальні перевезення організував мешканець Запоріжжя, який раніше відбував покарання за розбій. До протиправної діяльності він залучив двох своїх знайомих: раніше засудженого мешканця Одещини та ще одного запоріжця.

"Діяли у межах суворої конспірації. Охочих підшуковували через закриту групу у Viber. Перед виїздом інструктували громадян щодо обов’язкового приховування справжніх намірів виїзду з України під час прикордонного контролю", — йдеться в матеріалах Служби безпеки України.

Правоохоронці встановили, що нелегальні поїздки за межі України здійснювали двома автобусами під виглядом комерційної діяльності місцевого автотранспортного підприємства. Маршрут тримали до Росії, попередньо проїхавши через декілька європейських країн. Для безперешкодного пересування по території Росії вони платили до їхнього бюджету податки та збори.

"Для проїзду тимчасово захопленими територіями нашої держави зловмисники співпрацювали з представниками місцевих окупаційних адміністрацій", — зазначили в СБУ.

Вартість такого "проїзду" — 350 доларів. За даними слідства, щомісяця вони "заробляли" до одного мільйону гривень.

Під час обшуків в їхніх помешканнях виявили:

  • мобільні телефони та документи з доказами злочинних дій;
  • готівку, ймовірно, отриману від нелегального бізнесу.

"Усім трьом фігурантам повідомили про підозру за незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності", — підсумували правоохоронці.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня в Чернівецькій області затримали депутата однієї з районних рад. Він був співорганізатором схеми незаконного переправлення чоловіків за кордон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.12.2023 00:22