Фото: ДПСУ

Черги на польському кордоні: скільки вантажівок стоять у заторах

Станом на ранок 3 грудня на польському кордоні в бік України чекають черги понад 2,5 тисячі вантажних автомобілів.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

"Чотири напрямки, де учасники акції по той бік кордону на під’їзних шляхах блокують можливість руху для вантажних транспортних засобів — це напрямки пункту пропуску "Ягодин", "Краківець", "Рава-Руська". І з 23 числа ще додався напрямок пропуску "Шегині". Станом на ранок сьогодні за інформацією, яку ми маємо від польських прикордонників, у черзі в бік України перебуває понад 2,5 тисячі вантажних транспортних засобів", — зазначає Демченко.

Посадовець зауважив, що рух для автобусів і для легкових транспортних засобів не блокується ні на виїзд із Польщі, ні на в’їзд в цю країну. Щодо руху гуманітарних вантажів, то він відбувається в невеликому кількісному показнику.

"Вони (гуманітарні вантажі, — ред.) пропускатимуться через кордон — швидкопсувні, важливі вантажі для України, мені складно сказати, що забезпечується повний пропуск. Це треба вже повністю дивитися по тих чергах і по тих вантажним транспортним засобам, які перебувають на території Польщі", — пояснює речник.

Блокада польських перевізників пунктів пропуску з Україною

Польські перевізники з 6 листопада загальмували рух вантажівок через пункти пропуску "Корчова — Краківець", "Гребенне — Рава-Руська" та "Дорогуськ — Ягодин". Поляки вимагають повернення дозволів на вантажоперевезення в межах ЄС для українських транспортних компаній, тобто скасування так званого транспортного безвізу, який впровадили в червні 2022 року.

З 23 листопада поляки також почали блокувати вантажівки в пункті пропуску "Медика — Шегині". Через такі дії польської сторони Україна зіткнулася з проблемою постачання пального. До того ж в уряді України кажуть,  що блокування руху вантажівок через кордони знижує рівень продовольчого експорту.

Нагадаємо, напередодні з'явилися інформація, що польські протестувальники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні: йдеться про "Устилуг — Зосин" і "Нижанковичі — Мальховіце".

Раніше повідомлялось, що у Польщі домовилися про кроки для часткового зняття блокади кордону. Міністр інфраструктури Алвін Гаядхур зустрівся з польськими перевізниками, які блокують чотири пункти перетину кордону з Україною.

Також 1 грудня українські водії оголосили голодування. Щоправда, після домовленостей з українськими дипломатами та представниками протестувальників все ж погодилися його призупинити.

2 грудня стало відомо, що Польща посилить контроль, який здійснюється на кордоні з Україною. Це була одна з вимог перевізників, які блокують пункти пропуску.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.12.2023 10:59