Чи готова Україна до опалюваного сезону: у Раді розповіли про запаси газу, вугілля і захист енергосистеми

Спрогнозувати масштаб майбутніх атак на енергосистему складно, але всі головні об'єкти перебувають під захистом протиповітряної оборони. Загалом Україні вдалось підготуватись до опалювального сезону.

Таку заяву зробив заступник голови Комітету економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

За його словами, після пошкоджень минулої зими відновлено достатньо, щоби пройти зимові піки. Для цього зарезервована можливість імпорту електроенергії з Євросоюзу потужністю 1,2 ГВт.  

Кисилевський наголосив, що теплові електростанції мають на складах понад один мільйон тонн вугілля й обладнані потужними генераторами, які дають можливість "підіймати" енергоблоки з нуля після повної зупинки. 

Також голова комітету запевнив, що запас газу на зимовий період — 16 мільярдів кубометрів. Цього достатньо для проходження опалювального сезону.  

"Україна готова до опалювального сезону. Водночас дії терористів спрогнозувати неможливо. Щодня відповідь на питання, чи будуть блекаути, — даватимуть сили ППО та ЗСУ", — додав Дмитро Кисилевський.

Нагадаємо, голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький 10 жовтня розповідав, що в разі масованих атак Росії на енергетичні об'єкти України тривалість відключень світла залежатиме від того, яким в цей день буде споживання та спроможності електростанцій. Водночас він наголосив, що "Укренерго" перегляне графіки відключення світла. Зокрема, зміняться списки та черговість можливих відключень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.10.2023 09:17