Фото ілюстративне зі соцмереж

Чи має Україна кошти на додаткову мобілізацію: відповідь Мінфіну

У Міністерстві фінансів очікують пропозицій від Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України щодо покриття витрат, які необхідні на додаткову мобілізацію. На сьогодні внутрішній потенціал фінансування військових потреб армії вичерпано.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час ютуб-проекту Forbes Business Breakfeast.

"Я б дав можливість Генеральному штабу разом із Міністерством оборони знайти підходи в цьому питанні та запропонувати рішення, як вони бачать оптимізацію видатків. Тому, що я вже кілька разів вказував, що ми виснажили наш внутрішній потенціал для фінансування військових потреб",  наголосив міністр.

Також Марченко підкреслив, що штучно збільшити видатки не вийде, адже їх просто немає. За його словами, Мінфін очікує на інформацію щодо масштабів мобілізації та її термінів, а також — необхідних витрат, адже він не має інформації про те, яку потребу потрібно буде забезпечити.

"Якщо нам потрібно буде їх знайти, то нам потрібно розуміти в часі — їх потрібно знайти вже сьогодні, чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина, як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення цих потреб", — пояснив він.

Міністр припустив, що не виключає, що доведеться шукати додаткові джерела фінансування для того, щоб провести мобілізацію.

"Але поки що рано говорити про цифри, тому що несформоване розуміння потреб з боку відповідальних структур", — зазначив Марченко.

Коментуючи слова президента Володимира Зеленського, про те, що мобілізація коштуватиме Україні додаткові 500 мільярдів гривень, Марченко заявив, що такі розрахунки можна назвати "досить коректними".

Нагадаємо, 26 грудня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що військове командування не робило запиту щодо певної кількості мобілізованих. Водночас цифра у 450-500 тисяч мобілізованих, яка раніше озвучувалася, враховує формування поточного докомплектування, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.12.2023 15:21