Фото: Jakub Szymczuk

Чи може Польща передати Україні винищувачі F-16: відповідь президента Дуди

У Польщі прокоментували можливість передати Україні винищувачі F-16. Зокрема, Варшава готова підтримати процес навчання українських пілотів на сучасних літаках.

Про це польський президент Анджей Дуда заявив у Рейк'явіку (Ісландія) на саміті Ради Європи.

За його словами, Варшава діятиме в межах тієї допомоги, яку може надати. Зокрема, Польща передала "майже всі МіГ-29", про які просив Київ. Глава держави також переконує, що їхні збройні сили мають на озброєнні "відносно невелику кількість" цих винищувачів

"Ми готові підтримувати процес навчання українських пілотів, про це я говорив з віце-прем’єром, міністром національної оборони. Готові до цього включитися. Натомість та кількість літаків F-16, яка в нас є, не дозволяє говорити про передавання будь-якої їхньої кількості Україні", — каже Дуда.

Дуда наголосив, що за рівнем військової допомоги його перебуває у першій трійці після Сполучених Штатів і Великої Британії.

"Ми готові систематично передавати літаки МіГ-29. Ми ініціювали коаліцію для військової підтримки України, але в тих елементах, які ми можемо собі це дозволити", — заявив Дуда.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що союзники України, які блокували надання винищувачів, змінюють своє ставлення щодо цього. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання відповідного запиту від Києва.

Нагадаємо, британський прем'єр Ріші Сунак та його нідерландський колега Марк Рютте провели переговори щодо створення коаліції із закупівлі F-16 для України. Чиновники домовилися про активну співпрацю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.05.2023 14:25