Фото: Twitter Сунака

Названо дві країни, які працюватимуть над коаліцією із закупівлі F-16 для України

Британський прем'єр Ріші Сунак та його нідерландський колега Марк Рютте провели переговори щодо створення створенням коаліції із закупівлі F-16 для України. Чиновники домовилися про активну співпрацю.

Таку заяву зробив прес-секретар глави британського уряду, пише Barron's.

"Прем'єр-міністр Сунак та прем'єр-міністр Рютте домовилися, що вони працюватимуть над створенням (міжнародної) коаліції для забезпечення України бойовим повітряним потенціалом, надаючи підтримку у всьому, від навчання до закупівлі винищувачів F-16", — йдеться у заяві.

За словами речника, лідери двох країн погодились з важливістю надання союзниками довгострокової допомоги Україні у сфері безпеки. Це необхідно для майбутніх гарантій безпеки.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що союзники України, які блокували надання винищувачів, змінюють своє ставлення щодо цього. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання відповідного запиту від Києва.

Нагадаємо,  два американські чиновники та ще один західний підтвердили, що Збройні сили України застосували на практиці далекобійні ракети Storm Shadow, які надала Велика Британія. Російські загарбники вже змогли відчути на собі їхню ударну міць.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2023 23:57