Наслідки атаки рашистів 29 грудня. Джерело: МВС України

Чи можливі регулярні атаки України рашистами в масштабах 29 грудня: відповідь аналітиків ISW

Російські запаси ракет і безпілотників не дозволяють Росії завдавати по Україні регулярних широкомасштабних постійних ударів. Цьому завадять також темпи виробництва. Щоправда, за певних умов, окупанти можуть послідовніше атакувати ударними безпілотниками "Шахед".

До такого висновку дійшли аналітики Інститут вивчення війни (ISW).

Там навели статистику з виготовлення Росією нових ракет, яку 6 листопада оприлюднив начальник Головного управління розвідки Міноборони України, генерал-майор Вадим Скібіцький. За його даними, у жовтні 2023 року росіяни виготовили 115 високоточних ракет великої дальності. Зокрема — 30 крилатих ракет "Іскандер-М", 12 крилатих ракет "Іскандер-К", 20 крилатих ракет "Калібр", 40 крилатих ракет Х-101, 9 крилатих ракет Х-32 і 4 аеробалістичні ракети "Кинджал".

У листопаді росіяни мали в резерві загалом 870 високоточних оперативно-стратегічних і стратегічних ракет, а за серпень-листопад ця кількість зросла на 285 одиниць.

"Хоча українські офіційні особи нещодавно заявили, що російські збройні сили частково поновили власні запаси крилатих ракет, заяви Скібіцького щодо останніх загальних російських ракетних резервів і місячних темпів виробництва свідчать про те, що російська армія не в змозі витримати повторні великомасштабні ракетні удари на кшталт атаки 29 грудня. Зокрема, під час масштабного удару агресор випустив по Україні п’ять ракет "Кинджал" — саме стільки систем цього типу Росія виготовляє щомісячно", — йдеться у звіті.

Водночас, за даними ISW, Росія може виробляти значно вищими темпами власні безпілотники Shahed-136/131, однак лише у разі створення та розширення виробництва цих апаратів в Алабузькій особливій економічній зоні у Татарстані.

Інститут науки та міжнародної безпеки 13 листопада повідомляв, що навіть після одномісячної затримки у виробництві в період із лютого по жовтень 2023 року підприємство в Алабузі планує виготовити 1 400 безпілотників Shahed-136. А до вересня 2025 року загалом планується виготовити 6000 дронів цього типу.

"Таким чином російські війська, ймовірно, зможуть завдавати послідовніших ударів "шахедами", ніж ракетами, про що раніше зазначали українські офіційні особи", — підтвердили в ISW.

В Інституті вивчення війни також спрогнозували, що російські війська, ймовірно, завдадуть посилених ударів найближчими днями, щоби збігтися з новорічними святами, як вони робили минулого року, намагаючись принизити український моральний дух.

"Росіяни все ще можуть вирішити завдати масштабних ударів по українській енергетичній інфраструктурі в найближчі місяці, хоча ISW вважає, що зусилля Росії зламати волю України до боротьби навряд чи будуть успішними. Також є наміри завдати ударів по житлових кварталах, щоби розпалити суспільне невдоволення у зв’язку з регулярними інформаційними операціями, спрямованими на використання та посилення соціальної напруги в Україні", — зазначили аналітики.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні розповів про наслідки ракетної атаки Росії 29 грудня. Він наголосив, що Україна продовжить зміцнювати свою протиповітряну оборону та обов'язково помститься загарбникам.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.12.2023 07:33