Фото: Офіс президента

Зеленський пообіцяв помститися окупантам за масований обстріл України (відеозвернення)

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні розповів про наслідки ракетної атаки Росії 29 грудня. Він наголосив, що Україна продовжить зміцнювати свою протиповітряну оборону та обов'язково помститься загарбникам.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Глава держави повідомив, що зараз триває в різних містах України рятувальна операція, де були влучання російських ракет, падіння уламків. 

"Найбільш масована атака від цих покидьків — майже 160 ракет і дронів. Наші воїни збили більшість із них — різні типи ракет, "шахеди". Мішені вже для Росії звичні — понад 100 приватних будинків зруйновані або пошкоджені, 45 багатоповерхівок, школи, дві церкви, лікарні, пологовий будинок, багато торговельних і складських приміщень", — сказав Зеленський.

За його словами, станом на цей час 29 людей загинули. 

"Мої щирі співчуття всім рідним і близьким. Понад 150 людей поранені — усім надано необхідну допомогу. Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів, Запоріжжя, Сміла, Харківщина, Сумщина, Хмельниччина, наша Житомирщина… Обов’язково відповімо російським терористам на кожен удар. Терор ніколи не виграє в людей", — наголосив президент. 

Глава держави підкреслив, що понад 600 наших рятувальників залучені до допомоги, розбору завалів. Також на місці ударів працює багато техніки. 

"Робота триватиме цілодобово. Я хочу подякувати всім, хто залучений, усім, хто підтримує людей. Особливо хлопцям-рятувальникам ДСНС України. Дякую вам, хлопці! Дмитро Луценко в Харкові, Денис Міхєєв у Дніпрі, Павло Харчевський — Одеса, Михайло Гринь та Ігор Добридень у Києві, Андрій Нестеренко - Запоріжжя. Також працівникам Національної поліції України, які сьогодні особливо проявили себе: Олександр Гнатюк у Харкові, Дмитро Попович у Дніпрі, Артем Грушко в Одесі, Ірина Науменко, дякую вам, Ірино — в Запоріжжі. Я дякую всім вам і вашим колегам!" — підкреслив український лідер.

Президент зауважив, що важливо, щоб світ відреагував на цей черговий прояв терору. 

"Багато лідерів сьогодні вже заявили про підтримку України та українців, і я вдячний кожному. Особливо тим, хто допоміг нашій державі з ППО. Наші воїни протиповітряної оборони сьогодні зробили багато. Враховуючи, що російські терористи спеціально старались обійти наш захист. Ми продовжимо посилювати нашу ППО й працювати над тим, щоб повернути війну назад до цих покидьків — додому, у Росію, звідки вона й прийшла", — додав глава держави.

Поїздка в Авдіївку

Президент Зеленський повідомив, що сьогодні відвідав позиції воїнів на фронті. В Авдіївці. 

"110-та окрема механізована бригада. Героїчні воїни. Особисто подякував їм за силу, за те, як вони тримаються в боях. Нагородив тих, хто відзначився найбільше. Вручив "Золоту Зірку" Героя України молодшому сержанту Ігорю Тимощуку, "Хрестом бойових заслуг" нагородив старшого лейтенанта Євгена Байкова. Також вручив ордени "За мужність" та Хмельницького воїнам бригади. Це честь — особисто дякувати таким воїнам. Усім, хто зараз на "нулі", усім, хто боронить нашу державу. І хоч є втома — її видно, — але немає зневіри. Немає слабкості. Немає. І це найважливіше!" — додав президент.

Подяка воїнам

Володимир Зеленський відвідав шпиталь на Донеччині, щоб особисто подякувати нашим військовим медикам і підтримати хлопців, які відновлюються після поранень. 

"Відзначив державними нагородами лікарів і воїнів. Я пишаюся нашими людьми — силою нашого народу, нашою країною, тим, що Україна може, коли ми всі згуртовані. І я дякую всім, хто дбає про нашу державу й людей! Хто захищає, хто працює, хто зміцнює!" — наголосив український президент.

Масований обстріл 29 грудня

Рашисти вночі та зранку в п'ятницю масовано атакували Україну ударними дронами-камікадзе та ракетами. Повітряну тривогу оголошували майже по всій країні. Вибухи лунали у Харкові, Києві, Львові та області, Одесі, на Сумщині, у Черкасах. Зафіксовано приліт, ймовірно, ракети у Конотопі на Сумщині та влучання уламків "шахеда" в Одесі в багатоквартирний будинок.

У Києві під обстріли потрапили Святошинський, Подільський, Шевченківський райони. Пошкоджено цивільну інфраструктуру, автомобілі, складські приміщення. Станом на 18:00 рятувальники дістали з-під завалів складської будівлі дев'ять тіл.

В Одесі близько опівночі рашисти поцілили у житлові будинки. Четверо одеситів загинули, ще 15 людей отримали поранення, серед яких двоє дітей — шести та восьми років. Внаслідок нічної та ранкової атак РФ в Одесі пошкоджено 21 житловий будинок, близько 70 квартир зазнали руйнувань. Також у місті зазнав руйнувань ліцей. На момент обстрілу дітей у навчальному закладі не було, адже у них канікули, а вчителі перебували в укритті.

Також рашисти атакували ракетами Конотоп Сумської області. Внаслідок обстрілу постраждали четверо людей. За даними влади, пошкоджено багатоквартирний будинок.

Львівщину атакували "шахеди" та ракети. Унаслідок влучання в обласному центрі виникла пожежа на об’єкті критичної інфраструктури. Під час ракетної атаки у місті пошкоджені будинки та навчальні заклади. Внаслідок обстрілу у Львові загинув 44-річний Віктор Кобзистий — український баскетболіст, тренер та майстер спорту України міжнародного класу. Ще 30 людей поранені, серед них — двоє дітей.

Харків вночі двічі був під масованим обстрілом. О п'ятій ранку ворог обстрілював місто двома видами ракет — С-300 та Х-22. Повідомлялося про щонайменше вісім прильотів по Київському та Холодногірському районах. У місті виникли проблеми з подачею електрики для транспорту, фахівці працюють над відновленням електропостачання.

Близько сьомої ранку Харків знову опинився під обстрілом. Мер міста Ігор Терехов повідомив про щонайменше чотири прильоти. Про нову хвилю атаки на місто стало відомо після восьмої ранку. Одна людина загинула, ще вісім місцевих мешканців отримали поранення. До того ж пошкоджено медичну установу, склади, цивільні підприємства. 

Нагадаємо, за підрахунками ЗМІ, масована атака по Україні 29 грудня коштувала Російській Федерації щонайменше 1,27 мільярда доларів. Загалом рашисти випустили 158 ракет та дронів різних видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.12.2023 22:21