Фото: соцмережі

Чи можна "змити" гріхи купанням в ополонці на Водохреща: пояснення священника ПЦУ

У суботу, 6 січня, християни відзначають одне із найбільших свят — Хрещення Господнє, або — Водохреще чи Йордан. Вважається, що цього дня уся вода набуває цілющої сили, тож українці не лише п’ють її, а й купаються в ополонках. Дехто навіть вірить у те, що цей ритуал "звільняє" від гріхів.

Про те, чи справді пірнання в холодну воду "змиває" гріхи, розповів у коментарі TrueUA протоієрей Православної церкви України Михайло Омельян.

Чи можна "змити" гріхи купанням на Водохреща?

"Ми все частіше спостерігаємо, що у водоймах в день свята Богоявлення, Хрещення Господнього, влаштовуються масові пірнання й купання з метою "змити гріхи" в освяченій воді. Проте потрібно розуміти, що обмивання в ополонці на Водохреща ніяким чином не призводить до духовного очищення і не "звільняє" від гріхів", — пояснив Михайло Омельян.

За словами протоієрея, "жодного церковного припису для звершення такого дійства немає" і, за твердженням дослідників, в українців воно ніколи не було поширеним.

"Звільнити душу від гріха може лише Господь, бачачи ваше щире покаяння та участь в Таїнствах Сповіді й Причастя. Крижана ж вода не змиває гріхи, бо гріх — це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі", — зауважує священник.

Михайло Омельян додав, що для того, аби очищати свою душу, потрібно спочатку зрозуміти свої гріхи, від щирого серця покаятися та змінитися за допомогою звернення до Бога. 

Чи дійсно варто пірнати в ополонку на свято Водохреща: що про це говорить Церква

Отець Михайло Омельян пояснив, що Церква не забороняє пірнати у воду на Хрещення Господнє. За його словами, це право і вибір кожної людини, проте цей вчинок має бути усвідомленим.

"Але ми закликаємо не вважати цю дію церковною, пов’язаною зі святкуванням Хрещення Господнього. Хто робить такий вибір — має чинити це усвідомлено та відповідально", — наголосив протоієрей.

Також священник попередив, що потрібно ретельно зважити всі "за" і "проти". Йдеться про стан здоров'я, причини для такого вчинку та усі можливі наслідки пірнання в ополонку у зимову пору.

Як людям щодня, а не лише на свята, оберігати свою душу від гріховності?

Протоієрей ПЦУ переконаний, що найпростіше — це "викорінювати гріхи" на початковій стадії, тобто тоді, коли вони тільки з'являються у думці й не дати їм прогресувати. Як тільки "прийшов гріховний помисел — одразу відкидати".

"Таким чином ви вбережете себе від гріха, який з помислу проростає в діло. І чим більше часу ви даєте гріху проростати, тим важче його пізніше викорінювати. Памʼятайте, що з допомогою Божою можна подолати будь-який виклик і звільнитися від всякого гріха. Лише відкрийте своє серце для Бога!" — додав Омелян.

Нагадаємо, ТrueUA раніше публікував добірку зворушливих привітань з Хрещенням Господнім у віршах та листівках. Не забудьте у цей день привітати родичів, друзів, близьких та колег!

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.01.2024 10:26