Фото: TrueUA

Чи очікувати українцям на зміну тарифів на комуналку до кінця опалювального сезону: заява нардепа

В Україні підвищення вартості комунальних послуг найближчим часом не очікується. Зокрема, ціни на газ, опалення та електроенергію залишаться без змін до завершення опалювального сезону.

Таку заяву зробив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат від "Слуги народу" Андрій Герус.

За його словами, до кінця опалювального сезону тарифи на комунальні послуги для населення не змінюватимуться. Він пояснив, що продовжує діяти закон, який встановлює мораторій на підвищення тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання.

"Влітку, з метою акумулювання коштів для відновлення енергетичної інфраструктури, тариф на електроенергію змінився. Цей захід допоміг забезпечити українцям безперебійне постачання електроенергії взимку", — зазначив нардеп.

Герус також проінформував про запровадження з боку держави стимулів для комунальних підприємств. Зокрема, за його словами, це стосується встановлення сонячної генерації.

Так, при сприятливих погодних умовах, сонячна електростанція здатна частково або навіть повністю забезпечувати підприємство електроенергією. Таким чином підприємства зможуть зменшити обсяги закупівлі електроенергії з мережі. Неспожиту електроенергію комунальники зможуть продавати та отримувати гроші.

"Це суттєва економія коштів, які можна використовувати на інші потреби, наприклад, на модернізацію підприємства, запровадження енергоефективних заходів", — пояснив Герус.

Нагадаємо, у Києві можуть зрости тарифи на воду. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг пропонує підвищити ціну на 34,2%. 

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.02.2024 20:19