Фото ілюстративне. Джерело: US Air Force

Чи отримає Україна F-16 вже у лютому: у Повітряних силах відреагували на чутки

Точні терміни надання Україні американських винищувачів F-16 поки що спрогнозувати неможливо. Оптимальним варіантом для нашої країни стануть постачання на початку наступного року.

Про це заявив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат у ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Він прокоментував інформацію The Wall Street Journal про те, що Україна хоче застосувати F-16 для захисту неба вже в лютому 2024 року. За словами Ігната, видання узагальнило всі заяви про надання F-16, які робили європейські, американські й українські політики. При цьому прогнози з цього питання є різними.

"Тому сказати точно, коли це станеться, неможливо. Є ті прогнози, що початок наступного року, — це той період, коли було б непогано. Ми можемо говорити про те, що це буде найшвидше", — додав речник Повітряних сил.

Він розповів, що процес підготовки полягає не лише у вивченні англійської мови, а й навчанні для того, щоби застосовувати літак. Зокрема, пілотам потрібно навчитися воювати на F-16.

Учора у The Wall Street Journal з’явилася публікація, в якій зазначалося, що українські пілоти вже цієї зими можуть розпочати виконувати бойові завдання на винищувачах F-16. США здатні підготувати пілотів, які володіють англійською мовою, за п'ять місяців.

Тож декілька українських винищувачів можуть бути готові до виконання бойових завдань уже в лютому 2024 року.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

Своєю чергою Румунія та Нідерланди ухвалили рішення про створення навчальної бази для пілотів та обслуговування винищувачів F-16. Такий крок стане також потужною підтримкою для протиповітряної оборони України.

Нагадаємо, що українські пілоти вирушать безпосередньо на льотну підготовку на авіабазу Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона, де базується 162 авіакрило. Одночасно десятки українських пілотів розпочнуть курс навчання англійської мови на базі ВПС Лекленд у Сан-Антоніо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 16:21