Фото: Офіс президента

Чи планується демобілізація військових: заява Данілова

Наразі питання демобілізації військових дуже складне, на яке у влади поки немає відповіді. Рада національної безпеки та оборони очікує на відповідне подання будь-якого з членів Ставки.

Таку заяву зробив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю LIGA.net.

"Я думаю, члени Ставки, безпосередні військові, внесуть пропозиції, що повинні бути визначені якісь правила. Я розумію, що є втома, і люди повинні відпочивати", — наголосив він.

Данілов також запевнив, що це не означає, що немає перепочинку. За його словами, бригади відправляються на відновлення, а є й такі, які не хочуть демобілізовуватись через бажання воювати.

"Ми можемо обговорити дуже багато, але якщо це має вийти в нормативно-правовий акт, тобто наказ верховного Головнокомандувача, то має бути офіційне подання в апарат РНБО будь-якого з членів Ставки", — додав секретар РНБО.

Напередодні у статті для The Economist головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що країні важливо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію.

Єдиний реєстр призовників: що про нього відомо

Україна запровадила Єдиний реєстр призовників, який покликаний нівелювати бюрократичну складову, щоби зменшити кількість необов’язкових візитів українців у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки для отримання довідок чи дозволів. 

На цьому етапі у Міноборони проводять роботу щодо організації інформаційної взаємодії між Реєстром та інформаційно-телекомунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) якими є державні органи, задля підвищення якості персональних даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів в Реєстрі.

Нагадаємо, що в Україні планують кардинально зацифрувати Територіальні центри комплектації. Серйозних нововведень можна очікувати вже в середині осені. Такі зміни допоможуть автоматично обмінюватися інформацією між реєстрами міністерств. Тож українці менше ходитимуть державними установами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.11.2023 07:01