Фото: fakty.com

Чи працюватимуть банки під час блекаутів: відповідь Нацбанку

Українські банки вже тестують і оновлюють свої плани для забезпечення безперервної роботи навіть в період можливих блекаутів. Наразі триває підготовка банківського сектора з урахуванням ймовірності нових терористичних атак на енергетичну інфраструктуру.

Про це повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв'ю журналу Banker.

Він наголосив, що зараз українські банки вже тестують і оновлюють свої плани для забезпечення безперервної роботи. У цьому допомагає проект POWER BANKING, який в Україні запустили ще минулого року (якраз під час атак енергетичної системи з боку окупантів).

"Унікальний проект об'єднання зусиль усіх банків системи — POWER BANKING — вже налічує понад 2 300 банківських відділень у 382 населених пунктах, які працюватимуть навіть за тривалого відключення електропостачання. Наразі триває підготовка банківського сектора з урахуванням ймовірності нових терористичних атак на енергетичну інфраструктуру. Банки тестують та оновлюють плани безперервності", — заявив Пишний.

Водночас очільник Нацбанку запевнив, що в українців завжди буде доступ до банківських послуг у будь-якому разі. Також він запевнив, що через ймовірні блекаути немає ризику для коштів громадян: гроші на банківських рахунках будуть збережені.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що Росія не зможе ракетним терором цього року запровадити в Україні тотальний блекаут. Енергосистема абсолютно готова до проходження зими.

Варто відзначити, що Україна отримала в тимчасове користування системи протиповітряної оборони від міжнародних партнерів. Це необхідно аби посилити захист українського неба у період холодів.

Нагадаємо, український уряд отримав доручення збільшити кількість та посилити спроможність вогневих груп для охорони об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору.

Кабінет міністрів повинен забезпечити виконання робіт та заходів із належного інженерного та фізичного захисту об'єктів критичної інфраструктури, збільшення кількості та посилення обороноздатності вогневих груп зі складу Збройних сил України та Національної гвардії України, які здійснюють протиповітряне прикриття, охорону та оборону таких об'єктів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.10.2023 01:19