Фото ілюстративне: Джерело: telegraph

Захист об’єктів критичної інфраструктури: уряд отримав важливе доручення від РНБО

Український уряд отримав доручення збільшити кількість та посилити спроможність вогневих груп для охорони об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору.

Про це йдеться у рішенні Ради національної безпеки (РНБО) і оборони України від 17 жовтня 2023 року "Про організацію захисту та забезпечення безпеки функціонування об'єктів критичної інфраструктури та енергетики України в умовах ведення воєнних дій", що набрало чинності після підписання президентом України Володимиром Зеленським відповідного указу.

На сайті глави держави опублікували документ, який передбачає реалізацію низки заходів та доручень, у зв’язку з пошкодженням та руйнуванням об'єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору. 

Так, Кабінет міністрів повинен забезпечити у десятиденний строк виконання робіт та заходів із належного інженерного та фізичного захисту об'єктів критичної інфраструктури, збільшення кількості та посилення обороноздатності вогневих груп зі складу Збройних сил України та Національної гвардії України, які здійснюють протиповітряне прикриття, охорону та оборону таких об'єктів. 

Уряду також доручено вжити таких заходів:

  • забезпечити операторів критичної інфраструктури резервними обладнаннями для своєчасного відновлення пошкоджених об'єктів і захисних споруд;
  • створити страховий фонд документації на унікальне обладнання та архівування критичних баз даних, зокрема, з використанням хмарних послуг;
  • забезпечити об'єкти критичної інфраструктури джерелами електроживлення (електрогенераторами) та необхідним обсягом палива для їх стійкого і безперебійного функціонування.

Зокрема, оператори критичної інфраструктури паливно-енергетичного комплексу зобов’язані створити умови для захисту персоналу, організувати та бути готовими провести евакуаційні заходи у разі необхідності. А також віднайти можливість оповіщення населення, яке може потрапити в зону ймовірного ураження об’єкта.

Також уряд впродовж трьох місяців має затвердити план заходів із відновлення об'єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору та знайти джерела фінансування цього плану.

Варто додати, що Міністерство оборони України має запровадити у 2023 році навчальні програми, курси підвищення кваліфікації з радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби для військовослужбовців підрозділів, залучених до забезпечення захисту та оборони об'єктів критичної інфраструктури.

Нагадаємо, голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький 10 жовтня розповідав, що в разі масованих атак Росії на енергетичні об'єкти України тривалість відключень світла залежатиме від того, яким в цей день буде споживання та спроможності електростанцій. Водночас він наголосив, що "Укренерго" перегляне графіки відключення світла. Зокрема, зміняться списки та черговість можливих відключень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 19.10.2023 16:26