Фото: freepik

Чи усі багатодітні чоловіки мають право на відстрочку від мобілізації: пояснення ТЦК

Чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, мають право на відстрочку. Проте у деяких випадках таких військовозобов'язаних можуть мобілізувати.

Про це повідомили у Полтавському обласному територіальному центрі комплектування та соціальних послуг.

"Батько трьох дітей не обов'язково має право на відстрочку", — йдеться у повідомленні.

Згідно з законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років мають право на відстрочку. Однак відразу ж у тексті зазначено, що це не стосується:

  • багатодітного батька, який мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;
  • багатодітного батька, який не проживає разом зі своїми дітьми та не виплачує аліментів узагалі.

"Тобто сам по собі запис у свідоцтві про народження військовозобов'язаного як батька не дає йому права на відстрочку — батько повинен утримувати своїх дітей", — пояснили в ТЦК.

Також не має права на відстрочку чоловік, який він виховує названу дитину, але рідний батько сплачує аліменти. Оскільки в такому випадку дитина перебуває на утриманні саме рідного батька.

"Кожен військовозобов'язаний чоловік, який має право на відстрочку, обов'язково її отримає", — наголосили в обласному територіальному центрі.

Нагадаємо, в Україні чоловіки можуть отримати відстрочку від призову за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. Водночас, якщо відстрочка оформлена неналежним чином, такі чоловіки підлягають мобілізації на загальних підставах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.09.2024 19:23