Фото: vsn.ua

Заборона мобілізації чоловіків до 25 років: Рада прийняла за основу законопроект

У вівторок, 3 вересня, Верховна Рада підтримала за основу законопроект, який передбачає заборону на мобілізацію чоловіків віком від 18 до 25 років. 

Про це повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

"Парламент прийняв тільки за основу законопроект №11379д, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років", — написав він у Telegram.

Нардеп підкреслив, що це стосується лише тих громадян, які були визнані обмежено придатними. Документ підтримали 295 народних обранців.

За словами Железняка, парламентарі блокували трибуну ВР з вимогою поставити законопроект на голосування "в цілому", але фракція "Слуга народу" виступила "офіційно проти".

"Заблокували в цілому слуги", — зазначив нардеп.

Що передбачає законопроект №11379д?

Згідно з документом, українців до 25 років, які раніше мали статус "обмежено придатних", були звільнені від проходження строкової служби та стоять на обліку військовозобов’язаних, прирівняти до призовників і не мобілізувати до 25 років. А ті громадяни, які потрапили на фронт матимуть право на звільнення.

5 серпня, комітет ВР з нацбезпеки та оборони підтримав законопроект №11379-д, який передбачає заборону на мобілізацію чоловіків віком від 18 до 25 років.

Який мобілізаційний вік в Україні сьогодні

Наразі до війська можуть призвати чоловіків віком від 25 до 60 років. Проте раніше нижня межа мобілізаційного віку становила 27 років, але 2 квітня 2024 року Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників.

Нагадаємо, у липня 2024 року речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін заявляв, що поки гострої потреби у зниженні мобілізаційного віку немає. Цьому сприяла велика кількість осіб, які оновили військово-облікові дані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.09.2024 16:20