Фото: соцмережа X Яна Ліпавського

Чи варто заморозити війну в Україні: в МЗС Чехії зробили заяву

Євросоюзу і НАТО потрібна дискусія про стратегію щодо Російської Федерації, зокрема про закінчення її війни проти України. Водночас замороження не принесе мир у Європі.

Таку заяву зробив очільник міністерства закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, пише DW. Посадовець також вважає помилкою те, що зараз такої стратегії немає.

"Загальних дебатів про нашу стратегію щодо Росії не ведуть ні в НАТО, ні в ЄС. Я вважаю це помилкою. Я вважаю, що ми повинні вести такі дебати. Під час такої дискусії потрібно обговорювати й те, як має закінчитися війна в Україні", — сказав він.

Ліпавський наголосив, що оскільки у союзників немає реальної стратегії вони повинні дотримуватися тих принципів, які є в наявності, а саме принципи суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та Будапештський меморандум 1991 року. Окремо очільник чеського МЗС виділив принцип, згідно з яким держава та український народ повинні мати право голосу при ухваленні рішення про майбутній мир із РФ.

"Найбільшою помилкою, яку ми, Захід або провідні сили, могли б зробити, було б нав'язувати або диктувати Україні будь-яке рішення, не запросивши її до участі в цьому процесі. Вони відчують себе зрадженими, а це не призведе до міцного і справедливого миру та безпеки в Європі", — підкреслив Ліпавський.

Замороження війни не принесе миру

Ліпавський також відреагував на заклики заморозити війну в Україні, зазначивши, що це не принесе миру Європі у майбутньому.

"Мене не тішить, коли я чую про заморожування конфлікту, бо в Україні конфлікт було заморожено з 2014 року, а нинішня війна — це просто продовження замороженого конфлікту, який розпочався у 2014 році. Тож, на мій погляд, це не принесе справедливого і міцного миру на європейському континенті", — сказав він.

На думку Ліпавського, агресія РФ стала в Україні стала наслідком російського імперіалізму. 

"Справжня проблема — це ідея, що лідер Кремля, чи то Путін, чи хтось інший, може піти, захопити шматок території грубою силою і проголосити: "Це моє", — додав він.

Чеський міністр нагадав про дії Кремля в Криму, Грузії, Придністров'ї та зазначив, що пропаганда Росії вже націлилася на країни Балтії, Польщу і навіть Чехію. 

"Тому нам потрібно убезпечити Європу, ЄС, Чехію, а просте прагнення до заморожування безпеки не принесе. Але я не виключаю жодних сценаріїв, звісно, багато чого може статися", — резюмував Ліпавський.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що замороження війни в Україні може призвести до того, що Росія буде готуватися до "реваншу". І за рік, два, три чи п’ять років окупанти з новою силою підуть війною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.04.2024 18:19