Фото: "Дзеркало тижня"

Чи відправлять на фронт жінок-медиків, які стануть на військовий облік: відповідь Міноборони

В Україні з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, мають стати на військовий облік. Проте це не означає, що вони будуть мобілізовані.

Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі телемарафону 15 вересня. 

За словами Маляр, президент Володимир Зеленський підписав закон про обов'язкову постановку на облік жінок із медичною та фармацевтичною освітою ще 21 жовтня минулого року. З 1 жовтня цей закон просто набуде чинності.

"Генштаб тоді й зараз запевняє, що не потребує жінок цих спеціальностей безпосередньо на фронті, і я нагадаю, що постановка на облік — це не означає мобілізацію. Це перше. По-друге, у нас немає на фронті жінок, які там знаходяться без їхньої згоди", — сказала заступниця голови Міноборони.

Також вона зазначила, що наразі немає потреби в залученні жінок-медиків на фронт.

Хто має стати на військовий облік у жовтні

З 1 жовтня на військовий облік мають стати всі жінки-медики. А саме: лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Жінки з іншими спеціальностями, які споріднені з військовими, можуть стати на облік за власним бажанням.

Мобілізація жінок в Україні

Верховна Рада у жовтні 2022 року ухвалила закон про добровільний військовий облік для жінок.

Документ передбачає, що жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатними до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруть на військовий облік за їх бажанням. Виняток становлять жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з медичною діяльністю.

Варто зазначити, що загалом понад 60 тисяч жінок сьогодні стоять на захисті України. Ця цифра постійно збільшується, адже у відповідь на російське вторгнення значна кількість українських жінок долучилася до лав Збройних сил України. Цьому сприяють також суттєві зміни в українському законодавстві, які дозволяють жінкам повною мірою реалізувати себе у війську.

Нагадаємо, в Україні можуть скасувати відстрочку від мобілізації для студентів-чоловіків із 30-річного віку. Це стосується також тих, хто не підвищує рівень, а лише отримує ще одну освіту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 18:20