Фото ілюстративне зі соцмереж

Чи вистачить Україні грошей на нову мобілізацію: несподівана відповідь нардепа

Україні не вистачить коштів на мобілізацію 500 тисяч громадян. Наша держава фінансує армію з власних надходжень до бюджету.

Таку заяву зробив народний депутат Ярослав Железняк, пише "Українська правда".

Глава держави Володимир Зеленський раніше зазначив, що на одній зі ставок розглядалося питання про мобілізацію ще 500 тисяч осіб. За словами нардепа Железняка, на мобілізацію такої кількості людей немає грошей.

"Чи є гіпотетично гроші на мобілізацію 500 тисяч людей тут і зараз в армію? Ні, немає. У цьому році ми витрачаємо на війну 1,9 трильйона гривень. За бюджет на наступний рік ми проголосували — 1,6 трильйона. Вже така математика нас приводить до висновку, що грошей вже не вистачає на поточну кількість і потреби армії", — заявив народний обранець. 

Політик також наголосив, що для мобілізації 500 тисяч людей необхідна сума у розмірі 580 мільярдів гривень.

"Якщо ми хочемо збільшити особовий склад на 500 тисяч, то це буде приблизно 580 мільярдів плюс. Таких грошей, на жаль, ми знайти не зможемо. І про це говорить відверто міністр фінансів. Ми забезпечуємо армію за свої гроші з внутрішніх доходів. Тобто податки, митниця, приватизація й аж там декілька сотень мільйонів від Норвегії. Все. Всі інші міжнародні партнери не фінансують військові видатки", — сказав Железняк.

Варто відзначити, що після свого коментаря, нардеп написав пост у Telegram, де уточнив, що загалом гроші на мобілізацію є, але все залежить від "питання об’єму".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час нещодавньої прес-конференції розповів, що Генштаб звернувся із запитом щодо мобілізації додаткових 450-500 тисяч українців. Про те, що військове керівництво вже внесло запит про мобілізацію 500 тисяч військових, повідомив 25 грудня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Своєю чергою радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що довготривала війна з Російською Федерацією вимагає залучення додаткових людських ресурсів. Проте пропозиція щодо додаткової мобілізації до Збройних сил 500 тисяч осіб не є остаточним рішенням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.12.2023 23:41