Фото: Офіс президента

Чи втратить Зеленський легітимність у травні: президент звинуватив Кремль у пропаганді

Президент Володимир Зеленський переконаний, що за розмовами про його нелегітимність на посаді президента України після травня 2024 року стоїть Кремль, який проплачує цю кампанію. На початку останнього місяця весни мала б закінчитися його каденція на посаді глави держави.

"Щодо легітимності — це не думка західних партнерів або когось всередині України, це наратив і програма Російської Федерації. Відповідні документи всі розвідки "Сімки" мають. Для всіх, в принципі, зрозуміло, що це програма росіян. Всі проти цього, абсолютно всі, щоб вважати Зеленського нелегітимним на тлі війни", — заявив він на прес-конференції 25 лютого. 

Президент України повідомив, що президент Франції Еммануель Макрон першим із "Великої сімки" відвідає Україну — і його можна буде запитати, що він думає про легітимність Володимира Зеленського після травня, коли перша каденція на посаді президента мала б завершитися.

Дехто з лідерів Групи семи, за словами Зеленського, навіть говорить йому прізвища тих, хто всередині України підіймає цей наратив.

"Погана ідея. Я до цього ставлюся як до зрадницької позиції до України. Це конкретна програма — є документи, які це підтверджують: це програма Російської Федерації. Я знаю, що у деяких журналістів Сполучених Штатів також є ці документи. У документі є навіть гроші, суми, які передбачені тим чи іншим інституціям, щоб цю тему підіймати. Не скажу хто. Бачив", — додав Володимир Зеленський.

Вибори в Україні

У 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори — вони заплановані на кінець березня. Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни. У такий спосіб він відповів на запитання, чи піде він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки відбудуться.

Своєю чергою спікер парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводити лише після закінчення воєнного стану. Нині організувати голосування неможливо через декілька причин. Щоправда, вже у липні голова Верховної Ради сказав, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни.

Раніше Зеленський допустив можливість проведення виборів під час режиму воєнного стану. Однак для цього, за його словами, потрібно змінити законодавство та гарантувати безпеку учасникам голосування.

Нагадаємо, 23 вересня під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Зеленський заявив, що найбільшими складнощами для виборів в Україні під час війни є безпекові питання та фінансування кампанії. Також гарант зауважив, що проблемним є питання, як голосувати людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Водночас Зеленський наголосив, що мільйони українців перебувають за кордоном, і поки що ніхто не може знайти відповідь, як організувати їхнє голосування. Крім того, за словами президента, можуть бути окремі труднощі з волевиявленням військових, яких в Україні налічується мільйон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.02.2024 23:15