Фото: ДТЕК

Чи є загроза імпорту електроенергії: заява НКРЕКП

На сьогодні жодних немає підстав для зупинки сертифікації "Укренерго" як оператора системи передачі (ОСП). Відтак, немає і загрози для імпорту електроенергії з Євросоюзу.

Про це повідомила Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

За даними регулятора, до НКРЕКП 9 жовтня 2024 року надійшов лист від директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артура Лорковські, у якому наголошується на необхідності збереження відповідності українського ОСП НЕК "Укренерго" вимогам щодо відокремлення від Директиви (ЄС) від 05 червня 2019 року № 2019/944 про загальні правила внутрішнього ринку електроенергії, адаптованої та схваленої.

Зокрема, Секретаріат Енергетичного Співтовариства поінформував НКРЕКП про необхідність доформування наглядової ради "Укренерго".

Своєю чергою у НКРЕКП зазначили, що всі необхідні для цього процедури вже відбуваються у встановлені строки та у визначеному порядку.

"Будь-яка інформація у ЗМІ щодо загрози імпорту електроенергії є відвертою маніпуляцією напередодні опалювального сезону з метою дестабілізації суспільства. Наголошуємо, що станом на сьогодні жодних підстав для зупинки сертифікації оператора системи передачі або неможливості використання транскордонних перетоків для залучення імпорту електроенергії немає", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше виконувач обов'язків голови правління "Укренерго" Олексій Брехт заявляв, що компанії для успішного проходження зими накопичила трикратний запас ремонтного обладнання. Українські енергетики готові до всіх можливих сценаріїв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.10.2024 22:06