Атака по заводу в Севастополі. Джерело: uainfo

Чи зможуть окупанти відновити пошкоджені у Севастополі кораблі: прогноз Міноборони Британії

Будь-яка спроба повернути до експлуатації російський підводний човен, який знищили українські сили 13 вересня, займе багато років і коштуватиме сотні мільйонів доларів.

Такий висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

У британському Міноборони нагадали, що зранку 13 вересня 2023 року декілька ракет обстріляли суднобудівний завод "Севморзавод", який входить до складу військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Севастополі. Влучили в десантний корабель "Мінськ" і підводний човен "Ростов-на-Дону" в сухих доках.

"Попри те, що Міністерство оборони Росії применшує пошкодження кораблів, дані з відкритих джерел свідчать про те, що "Мінськ" функціонально зруйнували, тоді як "Ростов-на-Дону", ймовірно, зазнав катастрофічних пошкоджень", — йдеться в повідомленні.

Супутникові знімки

Супутникові знімки. Джерело: Міністерство оборони Великої Британії

Британські розвідники вказали, що будь-яка спроба повернути підводний човен до експлуатації займе багато років і коштуватиме сотні мільйонів доларів. Існує реальна ймовірність того, що складне завдання з вилучення уламків зі сухих доків виведе їх з експлуатації тривалий термін.

"Втрата "Ростова-на-Дону" вилучає один із чотирьох підводних човнів, здатних стріляти крилатими ракетами, які відіграли важливу роль в ударів по Україні та поширенні російської агресії через Чорне море та Східне Середземномор’я", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка Міністерства оборони Великої Британії

Інфографіка Міністерства оборони Великої Британії

Що відомо про атаку 13 вересня

Зранку 13 вересня Збройні сили України завдали успішних ударів по засобах військово-морських сил і портовій інфраструктурі окупантів у Корабельній бухті тимчасово окупованого Севастополя.

У Головному управлінні розвідки повідомили про ураження двох російських суден в Севастополі. Під час нічної атаки на суднобудівний завод вдалося пошкодити великий десантний корабель та підводний човен.

За даними Telegram-каналів, йдеться про пошкодження великого десантного корабля "Мінськ" та дизель-електричного підводного човна "Ростов-на-Дону", які перебували на ремонті в сухому доці. Також влучили в судноремонтний завод ім. С. Орджонікідзе у Севастополі. На його території сталося як мінімум три потужні вибухи.

Своєю чергою окупаційна "влада" повідомляла, що в результаті удару постраждали, за попередніми даними, 24 особи, у чотирьох стан середнього ступеня важкості. Представники окупантів повідомляють, що після удару виникла сильна пожежа на південному майданчику "Севморзаводу".

Нагадаємо, що військові експерти виснули версії, як українські сили атакували Чорноморський флот окупантів у тимчасово окупованому Севастополі. За однією з них, використали ракети Storm Shadow. Водночас це могли бути й модифіковані ракети "Нептун".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 09:28