Скріншот

Чим небезпечні "Іскандери", які росіяни випустили сьогодні по Києву: заява Повітряних сил

Російські терористи у понеділок, 29 травня, вдень випустили по столиці України ракети "Іскандер". Цей тип повітряних цілей можна запускати безпосередньо близько від державного кордону, від лінії бойового зіткнення, що зменшує час на реагування протиповітряної оборони.

Про це повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Ракети "Іскандер" ми часто бачили у перші дні вторгнення. Тоді небезпека застосування балістики була часто у зведеннях, тому що противник мав тоді доволі багато цих засобів, якими бив туди, куди дістає саме цей "Іскандер", — сказав він.

Які є типи ракет "Іскандер"

Ігнат пояснив, що "Іскандери" є різні. Росіяни запускають "Іскандер-М", який летить по балістичній траєкторії, й "Іскандер-К" — ракету, яка прямує по такій же траєкторії, що й "Калібр". За словами військового, ракети "Іскандер-К" запускаються з наземної установки. Вони, за його словами, фактично ідентичні з ракетами "Калібр" по всіх своїх характеристиках й складових.

"Саме тому "Іскандер-К" летить, притискаючись до землі, по рельєфу, огинаючи його, а "Іскандер-М" летить по балістиці й зверху б'є", — наголошує Ігнат.

У чому головна небезпека "Іскандерів"

ракета Іскандер

Ракета "Іскандер". Джерело: vikna.tv

Речник Повітряних сил вказує, що обидва типи "Іскандерів" небезпечні тому, що їх можна запускати безпосередньо близько від державного кордону, від лінії бойового зіткнення, що зменшує час на реагування протиповітряної оборони.

Ігнат пояснив, що крилата ракета летить зі швидкістю 900 км/год, і що балістична, яка летить зверху, — усе це доволі малий відрізок часу, для того, щоб зреагувати.

"Саме тому через кілька хвилин після повітряної тривоги уже були перші вибухи у небі, коли працювала наша ППО, збиваючи ці повітряні цілі. В іншому випадку, коли летять крилаті ракети з Каспію чи Чорного моря, відповідно є час. З Чорного моря — менш як година, з Каспію — до півтори години вони летять. Тоді вже можна підготуватися й зрозуміти, що прямує і скільки цілей", — сказав він.

Чи має Росія запаси "Іскандерів"

Військовий нагадав, що хоч Росія й відчуває дефіцит високоточного далекобійного озброєння, зокрема це стосується ракет Х-101, "Калібрів", "Іскандерів", "Кинджалів", вона все ж може їх виробляти.

"Все, що мають, десь піднакопичують й будуть використовувати, на жаль, разом із "шахедами", поставки яких, як бачимо, налагодилось зараз", — зауважив військовий.

Нагадаємо, окупанти двічі за добу 29 травня здійснили ракетний удар по території України. Близько 11:30 атакував Київщину балістичними та крилатими ракетами.

Додамо, після ракетної атаки у Києві виявили шість уламків ракет. Так, залишки повітряних цілей знайшли в Оболонському районі впали поблизу АЗС, на зелену зону та на дорожнє покриття. У Деснянському районі уламки впали на території одного з парків, а в Дніпровському — на проїжджу частину.

За даними мера міста Віталія Кличка, унаслідок роботи ППО сталося падіння уламків на проїжджу частину і в Подільському районі. Медики госпіталізували одного пораненого. На місці події сталося загоряння на даху двоповерхової будівлі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.05.2023 18:48