Чим закон «Стоп Сорос» загрожує угорським неурядовим організаціям?

03 ТРАВНЯ 2018 16:21

8 травня на своє перше засідання збереться новий склад угорського парламенту.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

Його першим завданням буде формування нового кабінету міністрів. А наступний пункт в порядку денному - прийняття закону, який отримав назву «Стоп Сорос».  

Законопроект передбачає введення 25%-ного податку на фінансування неурядових організацій (НУО) з-за кордону і заборона на діяльність НУО, що займаються організацією імміграції в Угорщину.  

В угорському відділенні організації Transparency International вважають, що закон ніяк не відіб'ється на їх діяльності.  

Йосеф Петер Мартін, керуючий директор угорського відділення Transparency International:   

«У тексті законопроекту «Стоп Сорос» мова йде тільки про організації, що займаються мігрантами. Угорське відділення Transparency International не займається міграцією. Ми ніколи цим не займалися».  

Юлія Іван, директор угорського відділення Amnesty International:   

«На наш погляд, на громадянське суспільство виявляється дуже серйозний тиск. Існує список НУО, за якими ведеться спостереження, ми отримуємо загрози. Тому ми повинні бути дуже обережні в нашій роботі.

Ми не в простій ситуації, тому що ведеться політична кампанія. Вона суперечить існуючим законам, а пропонований законопроект абсолютно антиконституційний ».  

У новому складі парламенту партія Фідес Віктора Орбана складає суттєву більшість, тому прийняття нового закону лише питання часу.

 

Світ, 03.05.2018 16:21