Число захворювань на кір в Європі за рік зросла в чотири рази

20 ЛЮТОГО 2018 13:27

Кір повертається до Європейського регіону, ВООЗ: у 2017 році в порівнянні з попереднім число захворювань на кір зросла в 4 рази. Найбільші спалахи кору спостерігалися в Румунії, Італії та в Україні. У ВООЗ нагадують, що головними жертвами хвороби, а також її переносниками стають ті, хто не зробив щеплення від кору.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

За даними ВООЗ, в 2016 році в Європейському регіоні ВООЗ було зареєстровано рекордно низьку кількість випадків цього захворювання - 5273. Однак в наступному, 2017-го, воно перевищило 21 тисячу, причому 35 осіб померли.  

«Кожен новий випадок кору в Європі нагадує нам про те, що невакциновані діти і дорослі, де б вони не жили, знаходяться в групі ризику інфікування і самі можуть сприяти подальшому поширенню хвороби, - заявила директор

Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб. - Понад 20 000 випадків кору і 35 втрачених життів за один лише 2017 рік - це справжня трагедія, і ми не можемо змиритися з такою ситуацією».  

У Румунії, Італії та в Україні, більше всіх постраждалих від кору, за даними ВООЗ, скоротилися масштаби планової імунізації, спостерігався незмінно низький рівень вакцинації в маргіналізованих групах, відбувалися перебої в поставках вакцин, а система епіднагляду в цілому працювала неефективно.  

Понад 20 000 випадків кору і 35 втрачених життів за один лише 2017 рік - це справжня трагедія.  

Великі спалахи кору і краснухи в 2017 році відбулися ще в 12 країнах, включаючи Великобританію, Німеччину, Грецію, Російську Федерацію, Сербію і Францію. Правда до кінця року спалахи вдалося погасити.  

В Європейському бюро ВООЗ підкреслюють, що ліквідація кору і краснухи - пріоритетне завдання, яку взяли на себе зобов'язання виконати всі країни Європейського регіону.  

Станом на кінець 2016 року ендемічну передачу кору перервали 42 з 53 країн регіону.   

У той же час, нагадують в ВООЗ, спалахи хвороби триватимуть до тих пір, поки належний захист не отримає кожна дитина і дорослий з групи ризику.   

20 лютого міністри охорони здоров'я з 11 країн регіону обговорять подальші спільні кроки щодо виконання до 2020 року цілей, що стосуються вакцинації, в тому числі ліквідації кору та краснухи. 

 

Суспільство, 20.02.2018 13:27