Скріншот з відео

Чому Ізраїль "проспав" підготовку ХАМАСу до нападу: пояснення військового експерта

Ізраїльська розвідка вважала, що ХАМАСу зараз не потрібна ескалація, адже за останні тижні мешканцям Сектора Газа дали більше дозволів на роботу в Ізраїлі. Крім цього, до Гази зайшов черговий транш катарських грошей.

Як пояснив військовий експерт Давид Гендельман у коментарі ВВС, у такий спосіб поточні вимоги палестинців були задоволені, а тому влада Ізраїлю була переконана, що воювати вони зараз не будуть, а їхні навчання є просто "сезонними". За його словами, безпосередню підготовку до операції розвідка також не розкрила.

Гендельман вважає, що армія "розслабилася", боєздатності на кордоні не було і ХАМАС досяг повної раптовості в нападі, і, відповідно, досяг несподіваних навіть для себе успіхів.

"Це вкотре демонструє, що оцінка намірів не повинна повністю замінювати оцінку можливостей, і що припасування гаданих дій противника під концепцію, що йому на нашу думку вигідно і невигідно, призводить до катастрофічних наслідків", — розповів військовий експерт.

Він зазначив, що на цей час оголошена операція "Залізні мечі" концентрується на повній зачистці ізраїльських населених пунктів від бойовиків ХАМАСу, що ще залишилися там, і на авіаударах по Сектору Газа. Також триває мобілізація резерву та стягування сухопутних сил до кордону у рамках підготовки до наземної операції.

На його думку, значна кількість ізраїльських жертв і різке підняття "звичної" планки ескалації з боку ХАМАС вимагає більш потужної ізраїльської відповіді й підвищує ймовірність проведення наземної операції, на відміну від більшості минулих, чисто "авіаційних" раундів.

"Питання великої кількості захоплених ізраїльтян у Газі в такому випадку діалектичне: з одного боку це теж підвищує ймовірність наземної операції, але одночасно це ускладнює її проведення, полонені можуть постраждати. Всі ці фактори будуть узяті до уваги урядом для подальшого розвитку операції "Залізні мечі", — прокоментував ситуацію, що склалася, військовий експерт.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. Місцеві жителі поширювали відео та фото, на яких видно, що бойовики розстрілюють цивільних жителів та автомобілі. Паралельно з'явилась інформація про численні жертви серед цивільних.

ХАМАС закликав арабське населення Ізраїлю приєднуватися до "великої революції" і повідомив про знищення кількох одиниць військової техніки ізраїльської армії. Армія Ізраїля оголосила про стан "готовності до війни" й повідомила про призов резервістів.

Своєю чергою прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу заявив, що після ранкової атаки ХАМАСу Ізраїль перебуває у стані війни. У США засудили напад бойовиків ХАМАСу на Ізраїль. У Пентагоні заявили, що готові надати зброю ізраїльській армії для самозахисту. Лідер Білого дому Джо Байден зателефонував Нетаньягу й заявив, що підтримує Ізраїль у ситуації з атакою палестинських бойовиків.

Ввечері у суботу ХАМАС знову вдарив ракетами по Тель-Авіву і його околицях. У Міністерстві охорони здоров'я Ізраїлю повідомляли, що понад 150 осіб загинули та ще 1 104 людини дістали поранень внаслідок нападів терористів. Серед них як поранені внаслідок ракетних ударів, так і від рук бойовиків ХАМАС.

Водночас Армія оборони Ізраїлю вже зайшла до всіх міст на кордоні із Сектором Газа, які сьогодні захоплювали бойовики ХАМАС, та проводить зачистку. Завершити зачистку території Ізраїля від бойовиків планують до кінця суботи. Нетаньягу закликав мешканців Сектору Гази негайно залишити територію населеного пункту.

Нагадаємо, Міністерство зовнішніх справ України створило оперативний штаб для допомоги українцям в Ізраїлі. Президент Володимир Зеленський повідомив, що серед жертв бойовиків можуть бути громадяни України. За попередньою інформацією, перевіряється інформація про загибель однієї громадянки України та проводиться розшук двох українських громадян в після атаки терористів ХАМАСу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 08.10.2023 04:30