Фото: Pixabay

Чому окупантам не вдається виснажити українську ППО: роз'яснення аналітиків

Відомий російський блогер заявив, що російські ракети-приманки не змогли знищити українську протиповітряну оборону під час масованих ударів по Києву 8 грудня. У країни-агресора недостатньо для цього стратегічних бомбардувальників.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Військкор заявив 9 грудня, що російські сили використовували крилаті ракети-приманки Х-55, які дуже схожі на модернізований варіант ракети Х-101, щоб спантеличити українську ППО. За словами мілблогера, використання Росією хибних ракет пояснює, чому російські ракети не вразили жодну ціль у Києві. Також він поскаржився, що для російської армії практично неможливо запустити достатню кількість хибних ракет Х-55, щоб перевантажити українську ППО через обмежену кількість російських бомбардувальників Ту-95 і Т-160. 

Раніше російські війська використовували ракети Х-55 разом з іншими варіантами ракет і безпілотників як приманки, щоб знищити українську ППО і компенсувати виснаження запасів високоточних ракет. Українські офіційні особи неодноразово наголошували на тому, що Сили оборони не мають достатньої кількості систем ППО для прикриття всіх територій України, так само як і українська ППО нині захищає Київ. За словами української сторони, російські війська проводять посилену повітряну розвідку перед завданням великомасштабних дальніх ударів по цілях на Сході та Півдні України.

Перед ракетними ударами 8 грудня російські сили здійснили сім розвідувальних польотів, що є помітним збільшенням порівняно з одним-двома польотами попередніми днями. Російські сили, ймовірно, намагаються протистояти обмеженій протиповітряній обороні України напередодні очікуваної великомасштабної зимової ударної кампанії.

Ракетний обстріл України 8 грудня

Після 07:00 повітряна тривога охопила майже всі регіони України. Повітряні сили повідомили про пуск ворожих ракет. Близько восьмої ранку на околицях Києва працювали Сили протиповітряної оборони. Пізніше стало відомо, що усі ракети були знищені ще на підльоті до столиці. Про жертв та руйнування не повідомлялося.

На Київщині влучань в об'єкти критичної або житлової інфраструктури не було. Однак внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей в області були пошкодження приватних будинків у декількох громадах.

Нагадаємо, за даними Sky News, ракетний обстріл України, до якого росіяни вдалися напередодні, 8 грудня, ймовірно, є початком її нової воєнної кампанії. Рашисти могли використати найкращі високоточні ракети, які накопичували протягом останніх кількох місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.12.2023 07:20