Фото: НБУ

Чому росте курс долара: в НБУ назвали причину

На ріст курсу долара, який спостерігається протягом останніх двох місяців, впливає збільшення бюджетних видатків. Проте ситуація на валютному ринку України залишалася контрольованою.

Про це повідомили в прес-службі Національному банку України, посилаючись на підсумки засідання Комітету з монетарної політики НБУ 12 червня.

"Для компенсації структурного дефіциту валюти та недопущення надмірних курсових коливань Національний банк зберігав активну присутність на валютному ринку. Відповідно інтервенції НБУ у травні зросли", — йдеться у звіті.

У НБУ також зазначили, що в Україні зростає ризик додаткових бюджетних видатків пов'язаних із підтриманням обороноздатності в умовах затяжної війни. Така тенденція, імовірно, потребуватиме реалізації низки ініціатив з підвищення податків та може позначитися на інфляції.

Курс долара у 2024 році

Відомо, що у державному бюджеті на 2024 рік прогнозований середньорічний курс долара закладено на рівні 40,7 гривні. Інфляцію закладено на рівні 9,7% проти 28% у 2023 році.

Варто зазначити, що раніше у Нацбанку підвищення курсу долара щодо гривні пов'язували з активізацією видатків від уряду, які зросли з другої половини березня, а також через вичерпування ефекту від продажу валюти задля сплати річних податків.

Своєю чергою Міжнародний валютний фонд прогнозує поступове зростання курсу долара з 2025 року. У 2027 році валюта може перетнути позначку в 50 гривень за долар.

Нагадаємо, 13 червня правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до рівня 13% річних. Це допоможе відновити українську економіку без додаткових ризиків для фінансової стабільності. Зміни набули чинності 14 червня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.06.2024 15:20