Фото: svidomi.in.ua

Чому Сі Цзіньпіна запрошують в Україну: пояснення Центру стратегічних комунікацій

Президент України Володимир Зеленський публічно запросив лідера КНР здійснити візит до України. Проте досі чіткої відповіді китайської сторони на це запрошення і не прозвучало.

У Центрі стратегічних комунікацій пояснили, чому Сі Цзіньпіну варто відвідати Україну.

Відзначимо, після початку повномасштабного вторгнення РФ Київ ініціював прямі переговори з Пекіном, однак китайська сторона досі ухилялася. Намір Сі Цзіньпіна переговорити із Володимиром Зеленським бодай телефоном був сприйнятий у Києві серйозно.

У ЦСК наголошують, що взята на себе Пекіном роль миротворця мала б передбачати діалог з обома сторонами російсько-української війни, а не лише з РФ. 

"Візит до України — це не страшно. В умовах повномасштабної війни тут побували вже десятки провідних політиків та лідерів країн, включно з президентом США Джо Байденом. Київ готовий безпосередньо обговорювати з Пекіном його мирний план і аргументувати власні позиції на майбутніх мирних переговорах", — пояснили в центрі комунікацій.

До того ж Україна як і Китай послідовно дотримується принципу визнання територіальної цілісності держав та недопущення порушення режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Що було раніше? 

У середині березня глава Китаю Сі Цзіньпін перебував з триденним візитом у МосквіОдними з ключових тем перемовин лідера Китаю та Володимира Путіна були війна РФ проти України та китайський "мирний план".

За даними ЗМІ, після візиту до РФ Сі Цзіньпін нібито планував провести телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським.  

Зрештою, розмова поки що так і не відбулася, але  Зеленський запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна до України. Він заявив, що вже понад рік контактів з лідером Китаю не було. 

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ Китаю прокоментували запрошення для Сі Цзіньпіна приїхати в Україну. Там заявили, що в Пекіні готові підтримувати діалог зі всіма сторонами "українського питання". Втім, чіткої відповіді щодо пропозиції візиту до України не прозвучало. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.03.2023 12:29