Фото: nato.int

Чому Україна повинна бути в НАТО? Пояснення Центру стратегічних комунікацій

Євроатлантичний курс України закріплений у Конституції. Наша держава прагне якнайшвидше приєднатися до Північноатлантичного альянсу, адже це найкращий шлях забезпечення власної безпеки.

Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій.

Фахівці пояснюють, що наступний саміт НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року, куди запросили Володимира Зеленського, є нагодою для виправлення помилок Бухарестського саміту 2008 року, коли в Україні було відмовлено у наданні Плану дій до членства. Вказується, що ані "позаблоковість", ані Будапештський меморандум не убезпечили Україну від російської агресії, тому нам життєво необхідні більш надійні гарантії безпеки.

Як приклад, експерти наводять прагнення Фінляндії та Швеції вступити до НАТО. Ці країни відмовились від довготривалої політики нейтралітету на користь Альянсу, а це є свідченням того, що організація жива, дієва та викликає довіру.

"Євроатлантична інтеграція — найкращий шлях забезпечення власної безпеки для держав, які поділяють цінності демократії, права та міжнародної солідарності. НАТО об’єднує передові найрозвинутіші держави світу. Найсучасніша зброя, яка перемагає агресора в Україні — це зброя НАТО", — зазначили у Центрі стратегічних комунікацій.

Також наголошується, що антиНАТОвська істерія Кремля виникла не через загрозу Альянсу для Росії, а саме через неможливість здійснювати російську агресію проти країн, які захищені 5 статтею Атлантичного договору передбачає, що напад на одного учасника НАТО є нападом на усіх його членів і викликає відповідь усіх держав-членів Союзу. Рішення щодо застосування 5 статті НАТО ухвалюється після консультацій між учасниками блоку).

Нагадаємо, Україна може отримати гарантії безпеки для України від НАТО. Це питання активно просуває Польща перед літнім самітом Альянсу у Вільнюсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують Україну і робитимуть це й надалі.

Водночас, за даними Financial Times, деякі держави-члени НАТО на саміті у Вільнюсі мають намір запропонувати Україні "дорожню карту" для вступу в Альянс. Проте, Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти такого розвитку подій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.04.2023 06:34