Фото: Офіс президента

Чому "зерновий коридор" запрацює без Росії: пояснення Офісу президента

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що "зерновий коридор" може запрацювати й без участі Москви. Україна вже розпочала підготовку до процесу експорту зерна.

Про це він повідомив в ефірі телемарафону.

Подоляк наголосив, що в разі агресії з боку Росії щодо "зернового коридору" Чорноморський флот і певні компоненти інших флотів знищать.

"На мій погляд, Росія починає усвідомлювати що Чорноморська акваторія — це не море внутрішньої юрисдикції. І що буде дуже боляче. І президент України сказав же дуже чітко: будете завдавати ударів, будемо тоді знищувати флот, і до кінця війни у вас Чорноморського флоту з елементами Тихоокеанського Північного і Балтійського флотів не буде", — зазначив Подоляк.

Радник голови ОП зауважив, що Україна вже готується до того, щоб залучити морські шляхи для експорту зерна.

"Що стосується власне зернової угоди, безумовно, ми намагаємося вирішити два завдання. Перше — сухопутні коридори. Вони не дозволяють у такому обсязі вивозити зерно. Друге — зараз ми обговорюємо можливість, готуємо судно, яке намагатиметься пройти коридором у рамках нашого відповідного досі юридичного договору з ООН і з Туреччиною. Спробуємо залучити навіть водний коридор", — наголосив Подоляк.

Нагадаємо, раніше речник Військово-Морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявив, що Україна вже розпочала реєстрацію торгових суден, які готові пройти тимчасовими коридорами у Чорному морі. Всіх судновласників та капітанів суден було попереджено про загрозу з боку російського флоту та мінну небезпеку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.08.2023 21:13