Фото: proagro.com.ua

Експорт зерна: Україна почала реєструвати судна для проходу у Чорному морі

Україна вже розпочала реєстрацію торгових суден, які готові пройти тимчасовими коридорами у Чорному морі. Всіх судновласників та капітанів суден було попереджено про загрозу з боку російського флоту та мінну небезпеку.

Про це повідомив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

"Це все буде відбуватися під наглядом Збройних сил України. Усе можливе, що від нас залежить, щодо забезпечення безпеки, ми робимо. І зараз уже відкрита реєстрація, координатор уже працює", — сказав речник.

Водночас речник ВМС ЗСУ не назвав кількість суден, які вже пройшли реєстрацію. Він зазначив, що наразі всі подробиці щодо цього заходу розкривати не можна. Також Україна поки не визначилася й з термінами, скільки діятимуть коридори у Чорному морі.

"Ці терміни зараз ще не визначені. Насправді той стан, у якому все це працює, він теж, на жаль, є таким, що обумовлений тими подіями, які відбуваються в Чорному морі, тому що у нормальній ситуації все це відбувається набагато ширше, простіше і безпечніше", — пояснив він.

За словами речника, тимчасові коридори повинні допомогти у подоланні міжнародної гуманітарної кризи, а також дати можливість компаніям забрати судна, які перебувають у "гуманітарному полоні" через агресію Росії.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Водночас 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни наголосили, що наразі країна-агресорка і надалі демонструє своє небажання повертатися до "зернової угоди" при відсутності значних поступок з боку Заходу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.08.2023 15:13