Фото з особистого архіву Євгена Тюріна

Цікаво спробувати максимум на протезах — а раптом межі немає: військовий про кулю в тілі, футбол на милицях і 13 операцій

01 ЛИПНЯ 2024 14:00

Війна забирає багато людських життів, але вона також загартовує характери та змушує по-новому цінувати кожну мить. Євген Тюрін — один з тих, хто зміг не лише вижити, а й віднайти в собі сили продовжити службу та реалізувати свої мрії. Про свою історію він розповів нашому виданню.

Життєвий вибір

31-річний Євген родом з Донецька. Після закінчення університету якийсь час він мешкав у Києві.

"Я шукав роботу у тому, що мене цікавило. Однак не зачепився, нічого такого не знайшов, тому вирішив піти на контракт. Колись ще дуже давно я мріяв бути військовим", — ділиться Євген.

Євген Тюрін

Це було ще у 2017 році. За словами чоловіка, досвідчені військові постійно тримали себе у формі, керуючись принципом "хочеш миру, готуйся до війни".

Утім, напередодні навчання чоловік ніяк не міг налаштуватися на серйозний лад.

"Дуже не хотілося їхати на курси з підвищення кваліфікації у навчальний центр. Лише переконання командирів змусило мене зважитися", — каже він.

Пізніше, саме на навчанні, Євген застав день повномасштабного вторгнення Росії. Він з важкістю в голосі пригадує перші тижні бойових дій для української армії.

"Спершу все було плутано, росіяни поводилися непослідовно. Але недооцінювати їх — велика помилка", — застерігає захисник. 

Куля, що змінила все

Підрозділ чоловіка був направлений для виконання бойових завдань на Луганщину. Там Євген і отримав серйозне поранення.

"Це сталося 17 квітня у місті Попасна. Ми виходили групою, виконували задачу. Було зіткнення з противником і я отримав кульове поранення. Їх було менше, ніж нас, тому вони одразу почали тікати", — зазначає він.

Після поранення розпочалася евакуація.

"Рівно 35 хвилин і я був вже у Часовому Яру, у спеціальному медичному шпиталі", — говорить Євген.

Робота побратимів і медиків була злагоджена.

"Це було добре спрацьовано і швидко. Всі знали, що робити. Хтось займався мною, надавав мені допомогу. Хтось тримав свій сектор, щоб інший ворог не вирішив піти в наступ", — пояснює чоловік.

Турнікет Євгену накладав товариш. Сам не зміг би, адже було перебито дві кістки одразу: "Відчуття було таке, що куля пройшла навиліт. А пізніше я дізнався, що вона залишилась в мені".

Через цю кулю згодом виникли ускладнення.

"Вона не пройшла навиліт, а застрягла у мені. Вона там залишилася і закарбувалася", — каже захисник.

Через це вже у Львові Євгену ампутувати ногу.

"Ми дістали її через рік, — розповідає Євген. — Лікарі були здивовані, що вона там залишилася, маючи той характер поранення, який у мене". 

Сила духу замість психотерапії

Після ампутації ноги Євген налаштувався на позитивний лад, хоча й розумів, що буде складно. Його не охопила депресія, навпаки — він відчув полегшення від того, що вижив.

"Це єдине життя. Нічого страшного. Люди живуть і не з такими травмами", — розмірковує він.

Під час реабілітації чоловік багато працював над своїм психологічним станом та бойовим духом.

"Мені треба було піднятися, навчитися гарно ходити", — пояснює він.

захисник Євгена Тюріна

Євгена надихала мрія в майбутньому взяти на руки власну дитину, гратися з нею, а коли вона дорослішатиме, то подати щось з верхньої полиці. Раніше він і не замислювався над такими дрібницями.

Психологічну підтримку Євген черпав радше від побратимів, рідних і з власного ресурсу, ніж від фахівців.

"До психологів не хотів йти, — зізнається він. — Моральний психологічний стан у мене був загартований ще з 2017 року. Я розумів, що таке війна і до чого потрібно готуватися".

Одужання давалося нелегко — Євген пережив близько 13 операцій! Найбільш виснажливими були перші хірургічні втручання, коли доводилося долати високу температуру та кровотечі.

"Мені перелили дуже багато крові. Хотілося вночі хоч трохи поспати та відпочити, і я відпочивав саме під час операцій", — ділиться спогадами співрозмовник.

Обрав реабілітацію вдома

Всі операції та протезування Євген проходив в Україні.

"Для мене було пріоритетним питанням — як далі обслуговувати протез: чи треба їхати за кордон, чи це можна робити в Україні?" — пояснює він. 

Зрештою, Євген обрав рідну країну з кількох причин: "По-перше, це моя Батьківщина. По-друге, є побратими, поранені хлопці, які також тут реабілітуються".

Підтримку в цей період Євгену надавала мати.

"Вона робила все можливе, — розповідає співрозмовник. — Мої батьки дуже переживали".

Іноді рідним бракувало слів підбадьорення, проте Євген ставився до цього з розумінням. Після ампутації чоловіка турбували фантомні болі, особливо на початку та при змінах погоди.

"Після першої операції фантомні болі були досить виразними. Але зараз вони майже не турбують", — зазначає військовий. Загалом він цілеспрямовано працював над тим, аби звести ці відчуття до мінімуму.

Євген Тюрін - військовий

Реакція людей на протез

Євген добре помічає реакцію оточуючих на свій протез.

"Ти дивишся на людей, як вони сприймають, який їхній настрій — з цікавістю чи певним жалем. Навіть якщо вони нічого не кажуть, це відчувається", — ділиться спостереженнями він.

Сам він воліє, щоб його сприймали як звичайну та рівну собі людину, а не жаліли.

"Я не люблю, коли мене жаліють, і це на мені відбивається", — наголошує чоловік.

військовий Євген Тюрін

Усі фото з особистого архіву Євгена Тюріна

Зараз Євген підтримує зв'язок з побратимами, хоча і не дуже тісний. 

"Періодично буває з кимось списуюсь. Підтримую їхні збори. Проте зараз більше дружу зі спільнотою ветеранів. Друзів знайшов у реабілітаційних центрах", — розповідає він. 

Футбол на милицях і служба

Наразі чоловік продовжує військову кар'єру, хоча й на іншій посаді, яка дозволяє працювати з протезом кінцівки. Військовий зізнається, що поранення вплинуло на його плани та світогляд. 

"Мені здається, я став активнішим, більше намагаюся щось робити, веду більш активний спосіб життя. Мені цікаво себе випробовувати, ставити нові задачі", — ділиться військовий.

У вільний час Євген займається спортом: грає у футбол на милицях. Також він водить авто.

Основною порадою для ветеранів, які адаптуються до цивільного життя, Євген вважає налагодження психологічного стану.

"Треба прийняти те, що потрібно буде пройти реабілітацію і навчитись ходити. Мотивувати себе цим", — наголошує чоловік.

Військовий радить не зупинятися на досягнутому.

"Хлопцям буде цікаво спробувати свій максимум на протезах, знайти ту межу. А може її не буде?! Можливо на двох ногах ти не робив чогось, що робиш зараз", — підсумовує Євген Тюрін.

Отримати допомогу українцям з інвалідністю можна на сайті організації EnableMe Ukraine. Ви можете поставити запитання експерту та отримати безкоштовну допомогу у спільноті EnableMe.

Війна, 01.07.2024 14:00