Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Цієї зими на Європу може чекати газова криза, — Bloomberg

Запаси газу у країнах Європейського Союзу переповнюються, а регіональний попит падає до рівня, небаченого з початку 1980-х років. Водночас ціни на блакитне паливо лишаються високим та сягають пікових показників за останні вісім місяців.

Як повідомляє Bloomberg, наразі запасів газу в Європі достатньо, але у випадку різкого похолодання або збою у постачанні газу з Росії може виникнути його нестача. 

"Дивлячись на об'єм газу, який Європа закачала у підземні сховища для використання взимку 2024-25 років, все має гарний вигляд. Станом на 19 серпня заповнення досягло рівня 90% загальної місткості", — йдеться у повідомленні.

Так, теоретично цього об'єму газу має бути достатньо, щоб пом'якшити сезонне зростання попиту. Проте, за даними видання, значне накопичення запасів цього року відбулося дуже рано навесні. Це сталося внаслідок температур минулої зими, які були вищими за середні для цієї пори року. Відтоді профіцит зменшився, оскільки країнам Європи не вдалося залучити вантажі зрідженого природного газу такими ж темпами, як це відбувалося у 2022 та 2023 роках. Водночас Європа може купувати СПГ з будь-якої точки світу, компенсуючи втрату постачання російського газу через трубопроводи.

Зокрема, якщо у 2022 і 2023 роках Європа закупила багато скрапленого газу та обійшла азійських імпортерів, то цього року європейські країни натрапили на більш жорстку конкуренцію не лише з боку Китаю, але й менших покупців в Азії.

"У результаті імпорт СПГ в Європу цього літа був на 15-25% нижчим, ніж за аналогічні періоди попередніх двох", — наголошує видання.

Відтак, якщо все піде за планом, то в Європі буде достатньо наявних запасів газу. Йдеться, зокрема, й про погодні умови. За такого сценарію європейські ціни на природний газ можуть значно впасти до Різдва або початку січня. Зараз європейський еталон газу, відомий як TTF, коштує близько 40 євро за мегават-годину. Можливе зниження десь до 30-25 євро за МВт-год.

Проте, якщо у Європі знизиться середня температура, то це може викликати проблеми із наявними запасами газу. Впродовж останніх двох років природне явище Ель-Ніньо спричинило підвищення глобальної температури й допомогло зменшити вплив енергетичної кризи на континенті. Проте метеорологи зауважують, що протилежний погодний тренд, який має назву Ла-Нінья, ймовірно, буде домінувати з жовтня або листопада. Якщо це так, то в Європі може бути навіть більш холодна зима, ніж зазвичай. 

Водночас загроза походить і від Росії, адже Європа все ще купує російський природний газ, зокрема через трубопровід, який проходить через Україну. Йдеться про такі країни, як Австрія, Словаччина, Угорщина та Італія. Вони все ще залежать від постачання газу з РФ. Зокрема, невідомо, чи продовжиться постачання російського газу до цих країн, коли наприкінці 2024 року закінчиться термін дії контракту на транзит російського блакитного палива через Україну.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що наразі договір про транзит російського газу через територію України усе ще залишається чиннимОднак надалі українська влада не планує продовжувати такі угоди з країною-агресоркою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.08.2024 14:35