Фото: Defense Expess

Далекобійні французькі ракети SCALP вже в Україні, — Reuters

У вівторок, 11 липня, стало відомо, що перші далекобійні ракети SCALP вже надійшли до УкраїниФранція стала другою країною після Великої Британії, яка надала українським військовим ракети великого радіуса дії.

Про це повідомляє видання Reuters.

Про надання Україні далекобійних ракет SCALP президент Франції заявив під час саміту НАТО. Загалом Франція передасть Україні, за попередньою інформацією, близько 50 ракет великого радіуса дії, які можуть працювати на 250 кілометрів. Вони дозволять ЗСУ вражати російські війська та діставати ворога у тилу. 

Що відомо про ракети SCALP

Франко-британська ракета SCALP, аналог Storm Shadow, призначена для запуску з літаків. Вона має польотну масу до 1300 кілограмів, а маса її бойової частини складає 450 кілограмів.

Заявлена дальність пуску цієї крилатої ракети становить понад 250 кілометрів у експортному варіанті – і до 560 кілометрів у варіанті для армій Франції та Британії. Заплановані до передачі ракети передають Україні із власних запасів збройних сил Франції.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Норвегії Гар Стере заявив, що його країна збільшить свою військову допомогу Україні на 2,5 мільярда крон (240 мільйонів доларів) цього року до 10 мільярдів крон. За його словами, збільшення підтримки буде зроблено в рамках програми Нансена, яка розрахована на 75 мільярдів крон на п'ять років.

Також під час саміту НАТО у Вільнюсі Німеччина має намір оголосити про пакет допомоги для України. Зокрема, українській армії можуть передати понад два десятки танків Leopard.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2023 16:11