Даля Грибаускайте назвала спорудження Островецької АЕС «геополітичною зброєю»

20 ВЕРЕСНЯ 2017 16:17

 

З трибуни Генеральної Асамблеї ООН президент Литовської Республіки Даля Грибаускайте заявила, що Росія «відпрацьовує сценарій нападу» на захід, інформує TrueUA з посиланням на UN  

Вона звинуватила Москву в тому, що вона прибігає до «енергетичного шантажу» і споруджує у Білорусі, всього в сорока кілометрах від столиці Литви «небезпечну Островецьку АЕС».   

«Росія здавна використовує як зброю енергетичний шантаж. У Білорусі, всього в сорока кілометрах від столиці Литви, вона споруджує небезпечну Островецьку АЕС, яка є геополітичною зброєю, оскільки будується без дотримання засадничих міжнародних ядерних стандартів», - заявила глава литовської держави.   

Даля Грибаускайте сказала, що в ці хвилини «близько 100 тисяч російських військовослужбовців беруть участь в наступальних військових навчаннях «Запад-2017» на межі країн Балтії, Польщі і навіть в Арктиці».   

За її словами, «Кремль відпрацьовує сценарії нападу на своїх сусідів, напади на захід».  

«Сьогодні увага світу прикована до Північної Кореї і Сирії, але ті ж методи залякування і агресії використовуються Росією в Україні і уздовж східних меж НАТО», - сказала президент Литви.   

«Будучи постійним членом Ради Безпеки ООН, Росія несе особливу відповідальність за підтримку міжнародного світу, але порушуючи Статут ООН, вона вчинила напад на Грузію, незаконно анексувала Крим і безпосередньо бере участь у війні в Східній Україні», - сказала президент.   

Вона додала, що «арсенал Кремля не обмежується звичайними озброєннями».   

«Росія продовжує втручатися у вибори, здійснює кибератаки і використовує свої «супутники» для поширення фейковых новин і згубної пропаганди», - заявила глава литовської держави.  

Вона підкреслила, що «такі порушення основних міжнародних норм з боку деяких режимів у світі не є окремими, незв'язаними один з одним випадками».   

За її словами, вони є результатом колективної нездатності реагувати на ці порушення.

 

Світ, 20.09.2017 16:17