Фото: mil.in.ua

Данія готова інвестувати в Україну: підписано перші контракти

Данія готова інвестувати кошти в Україну ще до закінчення війни з Росією. Перші контракти вже підписані, однак подробиці поки не розголошують з міркувань безпеки.

Про це повідомив посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен, пише "Економічна правда". За словами посла, Данія вже переходить від грантів до інвестицій. 

"Ми розуміємо, що тут можливі ризики, але не можна чекати, поки закінчиться війна. Іноземні інвестиції в Україну є надзвичайно важливим компонентом відбудови, і Данія докладає серйозних зусиль до того, щоб сприяти роботі бізнесу в Україні, не в останню чергу на Миколаївщині", — сказав він.

Міккельсен наголосив, що Данський Фонд підтримки України може видавати кредити та інвестиційні гарантії деяким данським та українським бізнесам.

"Щодо багатьох конкретних проєктів зараз не можна розголошувати подробиці з міркувань безпеки, оскільки вони розташовані на територіях, які зазнали тяжких наслідків війни й загрози там суттєві. Але можу вам сказати, що контракти підписані", — зауважив посол.

Він додав, що багато данських корпорацій вже діють в Україні, і їм вдається підтримувати й навіть розширювати свою діяльність під час війни. Зокрема компанія Carlsberg цьогоріч  інвестувала в Україну 40 мільйонів євро, збільшивши обсяг виробництва на 80%, що є, мабуть, найбільшою іноземною інвестицією в Україну цього року, додає Міккельсен.

"Багато інших, більших чи менших, данських компаній, висловлюють зацікавленість у тому щоб закріпитися в Україні, що ми ясно побачили на нещодавній конференції Rebuild Ukraine у Варшаві. Данія та посольство готові сприяти та надавати консультації тим, хто розмірковує над таким кроком", — наголосив посол.

Раніше Єврокомісія значно покращила прогноз зростання економіки України у 2023 році: з 0,6% у травневому прогнозі до 4,8%. Також у ЄК очікують, що зростання становитиме 3,7% наступного року та 6,1% у 2025 році.

Нагадаємо, нещодавно аналітики міжнародного валютного фонду (МВФ) оприлюднили новий прогноз про стан української економіки. Експерти вважають, що показники зростання цієї сфери до кінця 2023 року покращаться на 2%.

Додамо, раніше секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що перевести економіку України на військові рейки повністю фізично неможливо. Приклад СРСР не є доречним у сьогоднішніх реаліях, адже тоді не було приватних підприємств. За словами очільника РНБО, забезпечення української армії боєприпасами, ракетами та бронетехнікою відбувається силами держави у тісній співпраці з приватними підприємствами, зокрема, і виробниками з інших країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.11.2023 18:57