Фото: прес-служба ДБР

ДБР передало державі арештоване золото, мідь та платину на майже 6 млн грн

Працівники Державного бюро розслідувань передали в управління Національному агентству з питань розшуку активів (АРМА) арештований вантаж, який містить дорогоцінні метали загальною вартістю 5,8 мільйона гривень. Зокрема, йдеться про 1,3 кілограма золота, 4,8 кілограма срібла, 229 грамів платини, 619 грамів паладію та майже шість тонн міді.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Так, у січні цього року ДБР викрило злочинну схему вивезення з України брухту кольорових та дорогоцінних металів, що заборонено законодавством. Слідчі встановили, що впродовж 2022-2023 років під виглядом "шлаку мідноцинкового" київське підприємство вивозило до Німеччини цілі та подрібнені мікросхеми, які у своєму складі містили кольорові та дорогоцінні метали.

вартісні метали

Фото: ДБР. Колаж: TrueUA

"Після огляду фури правоохоронці виявили, що вантаж не відповідає заявленому в митній декларації. Комерсанти намагались вивезти змішану партію подрібнених обпалених електронних плат. Продукцію вагою майже 23 тонни вилучили і як підтвердила експертиза, у його складі є дорогоцінні й кольорові метали. Зокрема, 1,3 кілограма золота, 4,8 кілограма срібла, 229 грамів платини, 619 грамів паладію та майже шість тонн міді. Загальна вартість дорогоцінних металів — 5,8 мільйона гривень", — вказує ДБР.

Відомство наголошує, що триває розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями митниці (ч. 2 ст. 364 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді шести років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше Державне бюро розслідувань передало в управління Національного агентства України з питань виявлення активів пасажирський літак АН-140-100. Він належав директору підприємства цивільної авіації, який підозрюється у колабораціонізмі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.09.2023 03:25