ДБР викрило мільйонні схеми на Дніпропетровській та Полтавській митницях

23 ГРУДНЯ 2021 10:59

Працівники ДБР викрили злочинні схеми на Дніпропетровській та Полтавській митницях, через які держбюджет втратив понад 77 млн гривень.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на ДБР.

ДБР повідомило про підозру головному та старшому держінспекторам одного з митних постів Дніпропетровської митниці, через недбалість яких держава втратила майже 60 млн гривень.

Як встановили оперативники Бюро, протягом 2018 року приватне підприємство завозило з Алжиру до України партії нафтопродуктів. Проте у документах ділки зазначали, що в залізничних цистернах знаходиться газовий конденсат.

Під час оформлення службові особи митниці «не помічали» підміни та розмитнювали легкі дистиляти як газовий конденсат. Це дало змогу ухилятися від сплати акцизного податку на мільйони гривень.

Службова недбалість митників коштувала держбюджету 25 та 34 млн гривень відповідно.

21 грудня 2021 року слідчі ДБР повідомили про підозру двом працівникам митного поста у службовій недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Причетному до оборудки ще одному митнику повідомили про підозру у цій справі у жовтні 2021 року.

Через його недбалість держава втратила ще майже 16 млн гривень.

Встановлюється причетність інших службових осіб митниці до вказаного злочину.

У разі доведення вини їм загрожує позбавлення волі на строк до 5 років.

На Полтавщині двоє інспекторів митного поста «Полтава» без належної перевірки розмитнили підприємству натуральну розчинну каву за заниженими цінами, які не відповідали ринковим.

Через це державі завдано збитків на понад 1,5 млн гривень.

«22 грудня 2021 року інспекторам митниці повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем на користь приватного підприємства (ч. 1 ст. 364 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тривають слідчі дії, спрямовані на встановлення усіх осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення», - йдеться в повідомленні.

Фото ДБР.

Також читайте: В Україні вже 3,63 млн випадків COVID-19

Суспільство, 23.12.2021 10:59