Фото: ілюстративне. Джерело: соцмережі

ДБР викрило прикордонника, який допоміг 27 чоловікам втекти за кордон за "липовими" документами

Працівники Державного бюро розслідувань спільно з Державною прикордонною службою повідомили про підозру заступнику начальника одного з відділень пункту пропуску "Краківець" та інспектору, які допомогли 27 чоловікам призовного віку незаконно виїхати за кордон.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, цивільні спільники підозрюваних військовослужбовців через соцмережі шукали охочих виїхати з країни та виготовляли для них підробні посвідчення про встановлення третьої групи інвалідності.

Відомо, що надалі чоловіки перетинали кордон через пункт пропуску, на якому їх зустрічав фігурант. Посадовець направляв "клієнтів" поза чергою в одну із вільних смуг руху, забирав паспорти та посвідчення про інвалідність та передавав їх інспектору.

"Посадовець запевняв, що ці особи перебувають "на контролі" у керівництва і потрібно зробити все, аби вони якнайшвидше перетнули кордон", — наголосили у ДБР.

Так, за вказівкою керівника, інспектор не проводив належної перевірки документів. Він вносив відомості про них до бази даних осіб, які мають законні підстави для виїзду з України. Після цього військовозобов'язані чоловіки законно виїжджали до Польщі.

"Впродовж травня-червня 2024 року за такою схемою за кордон потрапили 27 громадян призовного віку", — додали у Бюро.

Слідчі повідомили заступнику начальника одного з відділень пункту пропуску "Краківець" про підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 2 ст. 332 КК України). Фігуранта відсторонено від виконання службових обов’язків та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. За цей злочин йому загрожує до семи років позбавлення волі. 

Зокрема, інспектору пункту пропуску повідомлено про підозру у несанкціонованій зміні інформації (ч. 1, 3 ст. 362 КК України). За це інспектору загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до шести років.

"Слідство триває, встановлюються всі обставини та повне коло осіб, причетних до оборудки", — наголосили співробітники ДБР.

Нагадаємо, у вересні співробітники Державного бюро розслідувань затримали правоохоронця з Чернівецької області. Його підозрюють у незаконному переправленні військовозобов'язаних через державний кордон з Румунією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.10.2024 02:15