Фото: fakty.com.ua

Декларування зброї, отриманої під час війни: Рада підтримала законопроект за основу

Верховна Рада у середу, 20 березня, підтримала у першому читанні проект закону, який регулює питання володіння і поводження з вогнепальною зброєю цивільними українцями під час дії воєнного стану та через 90 днів після нього (№9538).

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драпʼятий, якого цитує прес-служба МВС.

Завдяки реалізації цього документа цивільні особи отримають правові гарантії легально зберігати знайдену зброю на період воєнного стану

Основні положення законопроекту: 

  1. Людина, яка знайшла або отримала зброю для участі у відсічі збройної агресії Росії, має її задекларувати. Ця процедура буде спрощена та безкоштовна. 
  2. Цивільна особа повідомляє в поліцію, що знайшла зброю чи боєприпаси. Впродовж 24 годин — декларує або здає їх. 
  3. Якщо знайдена або задекларована зброя фігурує у кримінальних провадженнях, має видалені чи незаконно змінені маркування або має визначені законом невідповідності — її вилучатимуть органи Національної поліції. 

Драпʼятий наголосив, що нині Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція у співпраці з депутатами готують пропозиції для покращення проекту закону до другого читання.

Нагадаємо, 2022 року понад 1,7 мільйона громадян взяли участь в опитуванні щодо легалізації обігу зброї в Україні. Більшість українців підтримали вільне володіння пістолетами. Також була інформація, що у парламенті розглядають можливість скасувати кримінальну відповідальність за виготовлення та володіння зброєю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.03.2024 01:31