Вогнепальна зброя в США: чи зміниться законодавство?

03 ЖОВТНЯ 2017 11:04

 

 

На тлі масового вбивства в США знову звучать заклики до перегляду закону про купівлю і зберігання вогнепальної зброї, передає TrueUA з посиланням на Euro News.  

Президент Барак Обама призвав жителів країни переглянути своє відношення до цього питання.   

Друга Поправка до Конституції США, прийнята в 1791 році, гарантує право американців володіти вогнепальною зброєю.   

Ряд федеральних законів регулює порядок володіння і використання вогнепальною зброєю, правила встановлюють також окремі штати США. «Кореспондент «Євро Ньюс» Штефан Труні вважає, що в найближчому майбутньому в США буде практично неможливо посилити це законодавство, так як збройове лобі уважно стежить за законодавчими процесами і робить усе можливе, щоб зберегти статус-кво попри те, що суспільство, згідно з даними соцопитувань, виступає за строгіший підхід до перевірки потенційних покупців.  

З числа претендентів, що вступили в президентську гонку, тільки Хіларі Клінтон призвала до реформи законодавства.   

Федеральний закон США встановлює, що вогнепальна зброя не може продаватися особам з психічними проблемами, раніше засудженим за скоєння злочинів (включаючи підозрюваних в порушенні закону, таких, що притягувалися до відповідальності за домашнє насильство і ін.), наркоманам і не громадянам США.   

Пістолети зазвичай можуть купувати тільки особи старше за 21 рік, рушниці - що досягли 18 років.  

Правила вільного носіння зброї в різних штатах варіюються. Скільки одиниць вогнепальної зброї в США знаходиться в обороті - точно невідомо.   

За оцінками організації «Small Arms Survey», розташованої в Женеві, в США в руках цивільного населення знаходиться 270 мільйонів одиниць вогнепальної зброї: на 100 жителів доводиться 89 одиниць. (У Йемені - 55, в Швейцарії - 46).  

За даними General Social Survey 2014, який проводиться в США два раз на рік починаючи з 1972 року, число власників вогнепальної зброї в країні знижується.   

Сьогодні 32% американців володіють зброєю або живуть з кимось, хто їм володіє. У кінці 1970-х - початку 1980-х зброєю володіли майже 50% американців.

 

Світ, 03.10.2017 11:04