Фото: stsenariy.blogspot.com

Декомунізація "Батьківщини-мати" у Києві: радянський герб замінять на тризуб (фото)

У середу, 13 липня, Державна інспекція архітектури та містобудування України нарешті видала дозвіл на ремонт щита монумента "Батьківщина-мати" у Києві. На одній із головних монументальних скульптур в Україні досі був розміщений радянський герб. 

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у Facebook.

"Проектними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента, який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб", — пояснили в міністерстві.

Зазначається, що замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні. Роботи стартують уже в найближчому майбутньому.

Монумент "Батьківщини-мати" споруджено в 1981 році. Він є пам’яткою науки та техніки місцевого значення. Монумент вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

"У 2022 році у "Дія" 85% із 800 тисяч українців проголосували за те, щоб замінити радянський герб тризубом", — нагадали у відомстві.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко додав, що герб СРСР замінять на герб України до 24 серпня цього року.

"Це символічний історичний момент, своєрідний тизер проекту, який має бути реалізовано вже найближчим часом, до 24 серпня — заміна радянського герба на "Батьківщині-Мати" на тризуб", — наголосив міністр.

Зазначається, що вартість проекту становитиме 28 мільйонів гривень, і на його реалізацію не використовуватимуть бюджетних коштів. Майже всі кошти на проєкт уже зібрано.

Фото: Facebook

Фото: Facebook

Нагадаємо, що Київська міська рада на засіданні 20 червня дерусифікувала дві столичні вулиці. Зокрема, перейменувала вулицю Драгомирова та Гвардійську.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.07.2023 18:40