Фото: fraza.com

День апостола Фоми, або Фомин день: історія та традиції свята

У жовтні українці відзначають народне свято Фомин день. У церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола Фоми, одного з 12 учнів Ісуса Христа.

Раніше це свято відзначали 19 жовтня, але цього року традиції змінилися, адже Православна церква України перейшла на новий календар. Тож тепер Фомин день припадає на 6 жовтня.

Історія апостола Фоми

Фома — арамейське ім’я і перекладається як "близнюк". Історики вважають, що апостол Фома зовні був схожий на Ісуса Христа.  У Євангеліях він згадується рідко, але завжди у головних подіях. Він відомий своїм сумнівом у Воскресінні Христа, доки не побачив і не торкнувся його ран. Життя апостола було пов’язане з проповіддю Євангелія в різних країнах світу. 

Апостол Фома страждав від переслідувань язичників, які не хотіли прийняти християнську віру. Вони кидалися на нього з камінням, стріляли з луків і навіть одного разу спалили його хату. Якось язичники спробували спалити його на багатті, але вогонь не зачепив апостола.

Фото: fraza.com

Останнє мучеництво апостола Фоми сталося близько 72 року н.е. на горі Ст. Томаса поблизу Мадраса (сучасний Ченнаї) в Індії. Там він молився в печері, коли до нього підкрався язичницький жрець і пронизав його списом. Апостол Фома помер, прославляючи Бога і передавши своєму учневі свою євангельську книгу. В усьому світі існують храми, присвячені апостолу Фомi, де він шанується як святий.

Що заведено робити у цей день

19 жовтня віряни моляться святому Фомі, читають молитви, просять міцної віри та впевненості у силі Божій.

На Фому, як правило, перевіряли запаси та підраховували, чи вистачить їх на зиму. Також цього дня йшли до церкви та ставили свічку святому. Раніше вірили, що людей, які захворіли, треба цього дня годувати хлібом, бо так вони швидше одужують.

Що заборонено робити в Фомин день

З давніх часів існують певні заборони, яких варто дотримуватися в цей день, а саме:

  • Не можна відмовляти в милостині. Особливо, що стосується хліба та будь-якої їжі.
  • Не лінуватися, але підходить не кожна робота. В день пам’ять апостола Фоми краще не косити та палити траву.
  • Не сваритися, поганословити та не бажати іншим зла. Варто особливо уважно стежити за чистотою помислів і не грішити.
  • Не можна ходити до лісу. Вважалося, що в цей час нечиста сила виходить на полювання.

Прикмети 6 жовтня

  • Пізній білий гриб — сніг випаде пізно.
  • Сухий сніг випав — до врожайного літа.
  • Безвітряна погода — до похолодання.
  • Дим стовпом — до сонячної погоди, якщо стелиться по землі, то буде дощ.
  • Ранковий туман — буде гарна погода.

Нагадаємо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.10.2023 05:30