День пам’яті мученика Гордія: історія, традиції та заборони цього свята

У середу, 3 січня, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять святого мученика Гордія. У народі цей день називають Гордієвим.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та що не варто робити у цей день.

Що відомо про святого Гордія

Про життя святого мученика Гордія відомо не багато. Він народився в каппадокійському місті Кесарії в III столітті. Був сотником римського війська. Коли почалися гоніння християн пішов зі служби та оселився самітником в пустелі.

Фото: vsim.ua

Фото: vsim.ua

Згодом Гордій повернувся на Батьківщину, де тоді за належність до християнської релігії катували та вбивали. Під час язичницького свята він вголос почав проповідувати Боже слово та назвав себе християнином. За це його арештували та жорстоко катували. Святий не відступив від віри навіть під страхом смерті. За це він був вбитий.

Традиції цього дня

  • Наші предки у цей день годували сільськогосподарських тварин вівсяною чи пшеничною кашею на молоці, адже вірили, що у Гордіїв день злі відьми задоюють корів до смерті. 
  • Цього дня господині обов’язково готували страви із сиру — це мало принести багатство і щастя. 
  • У день пам'яті Гордія читали молитву для позбавлення дитини від істерик.

Що сьогодні заборонено робити

У народі свято має ряд строгих заборон. Зокрема не можна нікому бажати здоров'я і щастя, адже результат буде протилежним. Також не можна нікому нічого обіцяти, підглядати та підслуховувати — призведе до хвороб слуху і зору.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати День пам'яті захисників Донецького аеропорту та всіх загиблих воїнів, День Соборності України, Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, День пам'яті Героїв Крут. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 03.01.2024 05:16