Фото: molbuk.ua

Християни 30 листопада вшановують пам'ять Андрія Первозванного: традиції та заборони цього дня

У четвер, 30 листопада, християни вшановують пам’ять Андрія Первозванного. Раніше це свято  припадало на 13 грудня, але у зв’язку із переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар тепер його відзначатимуть у листопаді.

TrueUA розповідає про це церковне свято та що сьогодні заборонено робити.

Що відомо про Андрія Первозванного

Андрій Первозванний — один із 12 апостолів. Він народився у місті Вифсаїда регіону Галілея, розташованого на Півночі сучасного Ізраїлю, в родині рибалки. Юнак вирішив не одружуватися і присвятив своє життя служінню Богу, ставши послідовником Спасителя. Молодий чоловік був першим, хто приєднався до учнів Ісуса, тому його і назвали Первозванним. Згодом він привів до Спасителя свого рідного брата — святого апостола Петра. Святий Андрій та інші апостоли всюди слідували за Христом, бачили його чудеса, страждання, смерть, воскресіння і вознесіння на небеса. Після того, як на учнів Спасителя зійшов Святий Дух, вони розійшлися по світу, аби проповідувати християнство.

Фото: val.ua

Фото: val.ua

Господь наділив Андрія Первозванного здатністю зцілювати людей від тяжких недуг. Коли святий перебував у селищі Патри, місцевий правитель язичник Егіат наказав стратити Андрія за його проповіді про Ісуса, розп'явши його на хресті. Аби святий довше страждав, його прив'язали до хреста, не забиваючи цвяхів у руки та ноги, а зв’язавши мотузками.

Традиції цього дня

День святого Андрія є одним із найбільш таємничих та цікавих. З цим днем пов'язано багато традицій і обрядів. Йдеться про ворожіння і передбачення майбутнього. Здавна дівчата щиро вірили, що Андрієва ніч допоможе дізнатися їхню долю — чи вийде вона заміж та хто ж буде її судженим. В українській традиції день святого Андрія Первозваного відомий як Андріївські вечорниці. Цього дня молодь зазвичай влаштовувала веселі гуляння із жартами й різноманітними витівками.

Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

Що заборонено робити у свято Андрія

У це свято категорично не можна шити, ткати та прясти. Оскільки свято припадає на Різдвяний піст, цього дня не можна вживати м'ясні та молочні продукти, яйця. Святкові страви мають бути пісними та складатися лише з круп, хліба, овочів, фруктів і сухофруктів, горіхів, бобових.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на грудень 2023 року. Тепер у перший місяць зими українці будуть святкувати велике церковне свято — Різдво Христове та Щедрий вечір.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.11.2023 05:42