Фото: Pexels

День пам’яті святого мученика Полієвкта: історія та заборони цього дня

У вівторок, 9 січня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають день пам’яті святого мученика Полієвкта. Він вважається охоронцем присяг і договорів.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Полієвкта

Святий Полієвкт був першим мучеником у вірменському місті Мелітіні. Він був язичником і служив воїном при імператорі Декії. У нього був близький друг-християнин, якого звали Неарх. Коли почалося гоніння на християн, Неарх якось сказав Полієвкту: "Друже, ми скоро розлучимось з тобою, мене заберуть на муки, а ти, швидше за все, відмовишся від дружби зі мною". Полієвкт відповів йому, що бачив уві сні Христа, який зняв з нього одяг і надів інший, світлий. З цієї хвилини він почав служити Господу Ісусу Христу.

Фото: commons.wikimedia.org

Фото: commons.wikimedia.org

Тоді святий Полієвкт вийшов на міську площу, розірвав царський указ про обов'язкове поклоніння ідолам, який там висів, і вибив з рук жерців ідолів, яких вони несли. Його тесть, правитель Фелокс, якому доручили виконати царський наказ, прийшов у жах від вчинку святого і заявив, що тепер він повинен померти. Йому наказали іти прощатися з сім'єю.

Його дружина стала в сльозах благати чоловіка відмовитися від Христа. Заплакав і його тесть Фелокс. Але святий Полієвкт не зрадив свого рішення. Йому відтяли голову прямо на міській площі. За часів рівноапостольного імператора Костянтина в місті побудували храм на честь святого мученика. 

Що не можна робити у цей день

  • Заборонялося зловживати алкоголем.
  • Не варто зациклюватися на негативних думках, лаятися та сваритися.
  • 9 січня не ігноруйте тих, хто потребує вашої допомоги.
  • Не можна займатися важкою фізичною працею.
  • 9 січня забороняється виганяти котів на вулицю.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що народні депутати можуть проголосувати за законопроект про заборону Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Україні у другому читанні на початку 2024 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 09.01.2024 06:41