Фото ілюстративне з відкритих джерел

День Соборності: Україна відзначає свято єднання та згуртованості нації

День Соборності України святкують 22 січня на честь проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). 105 років тому українські землі вперше об'єдналися в одній державі, а головна традиція свята на початку 90-х стала наймасштабнішою антирадянською акцією.

Саме 22 січня 1919 року на Софійській площі відбулися урочисті збори, під час яких об'єдналися УНР і ЗУНР. Це засвідчив Універсал Української Народної Республіки про Злуку (об'єднання).

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили та за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", — зазначали в документі.

Дата проголошення Акту Злуки невипадкова. Роком раніше, 22 січня 1918, Центральна Рада проголосила незалежність УНР. Того дня видали IV Універсал, який містив такі положення:

  • проголошення самостійності Української Народної Республіки;
  • доручення Раді народних міністрів укласти мир із центральними державами;
  • оголошення оборонної війни з більшовицькою Росією;
  • декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з центральними державами.

У лютому 1919 урядові установи УНР змушені були вийти з Києва під натиском армії більшовиків. Згодом більшу частину Західної області УНР окупували польські війська, Північну Буковину — румунські, Закарпаття перейшло під владу Чехословаччині.

Проте події 22 січня 1919 стали знаковими в історії України та впродовж років надихали наступні покоління боротися за свободу та незалежність. Після проголошення Акту Злуки вже не могло бути сумнівів у цілісності української нації.

Загалом термін Соборності має декілька значень. Це об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією. Також це духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Крім того, Соборність означає територіальну цілісність країни. В Українському інституті національної пам'яті зазначили, що гасло Дня Соборності 2024: "Наша єдність — наша зброя".

Головною традицією свята на початку 90-х став "живий ланцюг". Напередодні Дня Соборності, 21 січня 1990, українці провели першу та наймасштабнішу антирадянську акцію тих часів під назвою "Українська хвиля". За різними оцінками, від 500 тисяч до п’яти мільйонів громадян вишикувалися в ланцюг довжиною 700 кілометрів від Франківська через велику кількість міст та селищ зокрема, Львів, Рівне, Житомир до Києва. До ланцюга в Києві долучилися делегації з Донецька, Харківщини, Черкащини та інших регіонів.

"Українська хвиля" продемонструвала прагнення нації до незалежності та стала символом єдності людей зі східних та західних регіонів країни.

Нагадаємо, минулого року в цей день президент Володимир Зеленський зазначав, що ця історична подія передала наступним поколінням українців дві мудрості: якщо не припиняти боротьби, рано чи пізно єдину й незалежну державу буде відновлено; якщо не досягнути справжньої єдності, незалежність буде втрачено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.01.2024 09:44