Фото: defence-ua.com

Українці відзначають День Соборності: що відомо про свято

В Україні в неділю, 22 січня, відзначають День Соборності. Саме у цей день у 1919 році був проголошений Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Про це повідомляє TrueUA.

Офіційно це свято встановлене Указом Президента України "Про День Соборності України" від 13 листопада 2014 року № 871. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі.

Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна подія українського державотворення.

24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної Ради УРСР ухвалено Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності.

22 січня 1918 року вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки. 24 серпня 1991-го відбулося її відновлення.

У тексті Акта Злуки утверджувалось: "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

Однак об'єднання України у ті часи було суто символічним: вже через кілька тижнів після проголошення Акта злуки більшовики захопили Київ, згодом поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина – Закарпаття.

Проявом єдності та волі українського народу до свободи став "живий ланцюг", організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки, коли мільйони українців від Києва до Львова узялись за руки, відзначаючи День Соборності.

День Соборності набуває особливого значення зараз, коли Україна живе за умов повномасштабного вторгнення Росії. Країна-агресор прагне позбавити українців незалежності, окупувати наші землі та зруйнувавши інфраструктуру та звичний спосіб життя. Але українці показали свою єдність, вставши на захист своєї землі та свободи, і мужньо дають відсіч окупантам.

Події, 22.01.2023 08:34